Lockdown: Αύξηση στην κυκλοφορία οχημάτων στην Αττική

Lockdown: Αύξηση στην κυκλοφορία οχημάτων στην Αττική

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία πλησίασε το 60% σε ορισμένες οδικές αρτηρίες της Αττικής, κατέγραψε το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής τα δύο Σαββατοκύριακα μετά την άρση περιορισμού μετακίνησης μεταξύ δήμων. Τα στοιχεία προκύπτουν συγκριτικά με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Σε όλες τις οδικές αρτηρίες διαπιστώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων το πρώτο Σαββατοκύριακο (της άρσης απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων) ήταν αυξημένη κατά 28,7%, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πρόσθετη αύξηση 5,6%. Συνολικά, δηλαδή, τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα η κίνηση λόγω άρσης της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ δήμων σημείωσε αύξηση 34,3%.

Η απόκλιση τα Σαββατοκύριακα σε σύγκριση με τις καθημερινές είναι σημαντική. Με βάση προηγούμενη καταγραφή των στατιστικών από την επιστημονική ομάδα του κέντρου κυκλοφορίας, η οποία περιείχε στοιχεία μέχρι και την Τρίτη 13/4/2021, η κίνηση τις καθημερινές εμφάνιζε αύξηση μόλις 2,7%. Η μεγαλύτερη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου καταγράφηκε στη λεωφόρο Βουλιαγμένης (57,7%), στη λεωφόρο Μεσογείων (49,1%), στη λεωφόρο Αθηνών (44,9%), στη λεωφόρο Ποσειδώνος (43,9%), στη Βασ. Σοφίας (37,5%) και στη λεωφόρο Κηφισού (26,4%). Τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν από την αξιοποίηση 1.000 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της. 

Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως καταγράφονται από την Ε.Ε. Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία περιορίστηκαν κατά 19% το 2020 (54 νεκροί) έναντι 64 θανάτων που σημειώθηκαν στην άσφαλτο το 2019. Σε δεκαετή βάση (2010-2020) η μείωση διαμορφώθηκε στο 54%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την τελευταία δεκαετία (2010-2020), ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκε κατά 36%. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται του στόχου μείωσης των θανάτων κατά 50%, που είχε τεθεί για την εν λόγω δεκαετία. Ωστόσο, στην Ε.Ε. σημειώθηκαν 42 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο να υπερβαίνει τους 180 θανάτους.

Κατά μέσον όρο, οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη την Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το 2019, αλλά η μείωση αυτή δεν ήταν ομοιογενής. Η μεγαλύτερη μείωση (20% κατ’ ελάχιστον) σημειώθηκε στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Κροατία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στη Μάλτα και στη Σλοβενία. Αντιθέτως, πέντε κράτη-μέλη (Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία) κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων, αν και ο αριθμός αυτός έχει την τάση να παρουσιάζει διακυμάνσεις από έτος σε έτος στις μικρές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή