Πρωτοποριακή θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα

Πρωτοποριακή θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια μέθοδο θεραπείας που δεν προϋποθέτει την επώδυνη χειρουργική επέμβαση στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, ομάδα φοιτητών από ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας, του iGEM. Η θεραπεία που ευελπιστεί να αναπτύξει η «iGEM NOUS», όπως ονομάζεται η ομάδα των φοιτητών – ερευνητών, η οποία εργάζεται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση καθηγητών πανεπιστημίου, βασίζεται στην ανίχνευση της φλεγμονής με σκοπό τη διακοπή του φαύλου κύκλου, την επαναφορά της ισορροπίας των καταβολικών και αναβολικών μονοπατιών των κυττάρων και άρα την αποτελεσματική θεραπεία της. Ο προτεινόμενος από τους ερευνητές τρόπος εφαρμογής της μεθόδου αυτής περιλαμβάνει τόσο τη λήψη όσο και την εισαγωγή των κυττάρων από και προς τον ασθενή, μέσω ένεσης ώστε να καθίσταται δυνατή η αποφυγή κάποιας επίπονης, χρονοβόρου αλλά και ακριβής επέμβασης.

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσέγγιση θεραπείας μη επεμβατική και όχι ακριβή, εφόσον και εργαστηριακά αποδειχθεί, όπως αισιοδοξούμε, ότι πετυχαίνει», λέει η επικεφαλής του όλου εγχειρήματος, καθηγήτρια Φυσικής και Ιατρικής Πληροφορικής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελένη Καλδούδη. «Η ομάδα είναι διεπιστημονική και συγκροτείται από φοιτητές και πανεπιστημιακούς πολλών ελληνικών ΑΕΙ. Οι φοιτητές που συμμετέχουν είναι διάνοιες στους τομείς τους και καθοδηγούνται από καταξιωμένους επιστήμονες».

Εως τώρα, γίνονται οι υπολογιστικές προσομοιώσεις και η ομάδα εμφανίζεται έτοιμη να ξεκινήσει τα εργαστηριακά πειράματα, τα οποία θα αποδείξουν την εγγύτητα της μεθόδου. Ωστόσο, όπως τονίζει η κ. Καλδούδη, η έρευνα «επί του πεδίου» στη Βιολογία και στην Ιατρική απαιτεί χρήματα για την προμήθεια αναλώσιμων και εργαστηρίων, κ.ά., τα οποία η ομάδα καλείται να συγκεντρώσει μέσω χορηγιών. Μόνο για την εγγραφή της στον διαγωνισμό θα χρειαστεί το ποσό των 6.000 δολαρίων.

«Τα χρήματα διαχειρίζεται η οικονομική υπηρεσία του πανεπιστημίου, οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης για τον προορισμό τους», εξηγεί, ενώ η ομάδα παραθέτει και σχετική πλατφόρμα https://gogetfunding.com/igem-nous/?lang=el. Οπως ανακοινώθηκε από τους έχοντες την πρωτοβουλία, η προσπάθεια «βρίσκεται μερικά μόνο βήματα μακριά από το να πετύχει τους στόχους της», ενώ η ομάδα οργανώνει εκδηλώσεις οι οποίες θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ ποσοστό 10%-18% του πληθυσμού παγκοσμίως, και όχι μόνο ηλικιωμένοι, υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή