Κορωνοϊός: Βραδεία υποχώρηση του τρίτου κύματος

Κορωνοϊός: Βραδεία υποχώρηση του τρίτου κύματος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρά σημάδια βραδείας υποχώρησης του τρίτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας διαφαίνονται από τα τελευταία δεδομένα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, αν και παραμένει πολύ υψηλός, μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ μείωση παρατηρείται και στο ποσοστό θετικότητας των τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Τα νέα κρούσματα που κατέγραψε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι 2.759 σε σύνολο 63.050 εργαστηριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 4,4%). Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.305 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 374, στη Λάρισα 86, ενώ σημαντική υποχώρηση του επιδημικού φορτίου παρατηρείται στην Αχαΐα, όπου χθες καταγράφηκαν 48 νέες διαγνώσεις. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 822 ασθενείς έναντι 831 προχθές και 847 την Τρίτη. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 468, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες τα εξιτήρια (505 χθες) που εκδίδονται λόγω ίασης είναι περισσότερα από τις εισαγωγές, γεγονός που αποτυπώνεται στο ποσοστό κάλυψης των κλινών COVID, το οποίο, από 59% που ήταν πριν από δέκα ημέρες, είναι στο 55,8%. Πάντως, το ποσοστό κάλυψης των 981 κλινών Εντατικής COVID της επικράτειας παραμένει πολύ υψηλό (88%).

Η παρατεταμένη πίεση της πανδημίας στο ΕΣΥ οδήγησε το υπουργείο Υγείας να παρατείνει για άλλες 20 ημέρες το διάστημα επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, ενώ θα επεξεργαστεί νέα λίστα, ενδεχομένως με άλλους ιδιώτες γιατρούς που θα κληθούν, εφόσον παραστεί ξανά ανάγκη, να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ. Η κίνηση αυτή βρήκε αντίθετο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που τονίζει ότι «η επιστράτευση και οι επιτάξεις είναι μέτρα αυταρχικά και αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου».

Θετικά σε μεταλλάξεις είναι τρία στα τέσσερα δείγματα που έχει ελέγξει έως σήμερα το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Συνολικά από τη δημιουργία του δικτύου έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις 8.815 δείγματα και έχουν βρεθεί 6.577 με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση. Οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί είναι η Β.1.1.7 – βρετανικό στέλεχος σε ποσοστό 64,22%, ακολουθούμενη από τη Β.1.1.318 σε ποσοστό 4,65% και τη Β.1.351 – νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε ποσοστό 0,74%.

Εν τω μεταξύ, το ακαταδίωκτο για τους επιστήμονες-μέλη των επιτροπών που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών, για γνώμες που διατύπωσαν στο πλαίσιο των επιτροπών, θέσπισε το υπουργείο Υγείας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή επί σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμωγόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή