ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Γηροκομείου: Ερευνα στους ιατρικούς φακέλους και τα περιουσιακά στοιχεία των τροφίμων

Υπόθεση Γηροκομείου: Ερευνα στους ιατρικούς φακέλους και τα περιουσιακά στοιχεία των τροφίμων

Στα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης, τους ιατρικούς φακέλους αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των 68 ηλικιωμένων που δηλώθηκαν νεκροί με την ίδια αιτία θανάτου σε οίκο ευγηρίας των Χανίων, στρέφεται πλέον η έρευνα των αρχών μετά και την παρέμβαση της εισαγγελίας.

Αυτό που πρόκειται αρχικά να ερευνηθεί είναι εάν ο θάνατός τους επήλθε πράγματι συνεπεία ανακοπής ή κάποιαw άλλης αιτίας. 

Ομως η έρευνα, που αναμένεται μακρά, θα εστιάσει επίσης στο εάν υπάρχει περίπτωση εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων. 

Κρίσιμες για την διαλεύκανση της υπόθεσης θα είναι βεβαίως οι καταθέσεις των συγγενών –οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει να δίνουν στοιχεία στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Σχολαστικός αναμένεται επίσης ο έλεγχος στους ιατρικούς φακέλους ασθενών, αλλά και η έρευνα στα περιουσιακά τους στοιχεία π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και άλλες ενέργειες.

Χθες οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή της ηλικιωμένης που απεβίωσε πριν από 11 μήνες στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Η εκταφή της έγινε παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, τεσσάρων ιατροδικαστών και πραγματογνωμόνων από την οικογένεια και τη δομή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πέθανε από τα αίτια που αναφέρονται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Μία πρώτη εξέταση δεν δείχνει κατάγματα στα οστά της, ωστόσο θα ακολουθήσει περαιτέρω ιατροδικαστική εξέταση, τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί αν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή εγκατάλειψη.

Το ληξιαρχείο Χανίων έχει παραδώσει ήδη στοιχεία για 24 υποθέσεις ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Εισαγγελέας, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου 68 ηλικιωμένων στο ίδιο γηροκομείο, ενώ η Ασφάλεια Χανίων έχει ζητήσει από όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται στα στοιχεία θανάτου και ειδικότερα ως τόπος / μέρος η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα. Επίσης, ζητούνται τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των νεκρών.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, για τον εν λόγω οίκο ευγηρίας είχε γίνει σχετική καταγγελία πριν από περίπου δέκα χρόνια, με την υπόθεση να καταλήγει στο αρχείο.

Να σημειωθεί ότι κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στον οίκο ευγηρίας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε δυσχερής συνθήκη για τη διαβίωση των ηλικιωμένων.

Ο κ. Νικόλαος Ρουσσόπουλος, εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούν το ίδρυμα, διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το kathimerini.gr. «Το γεγονός πως είχαν ξεκινήσει καταθέσεις, δεν σήμαινε πως θα πήγαινε η αστυνομία στο ίδρυμα. Η έφοδος ήταν αιφνίδια και όλα βρέθηκαν εν τάξει, διότι έτσι λειτουργούσαν πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι Ν. Ρουσσόπουλος και Ιωάννης Σφακιωτάκης τονίζουν ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και επισημαίνουν ότι δεν βρέθηκαν ευρήματα κακοποίησης στη σορό της γυναίκας που είχε εκταφεί την Πέμπτη.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για «λάσπη και έλλειψη αποδείξεων, αλλά και για διασυρμό της επιχείρησης», που «λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο», σημειώνουν και προσθέτουν πως δεν υπάρχει «κανένα κρούσμα κορωνοϊού και καμία παράβαση της νομοθεσίας».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση των δικηγόρων