ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαδάκτυλος: Self-test πριν το πασχαλινό τραπέζι

Εξαδάκτυλος: Self-test πριν το πασχαλινό τραπέζι

Έκκληση στους πολίτες να κάνουν self-test πριν το τραπέζι του Πάσχα απήυθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως από όλες αυτές τις εκδηλώσεις τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρχει διασπορά, ωστόσο το πόση θα είναι αυτή η διασπορά και πώς θα αποτυπωθεί θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του καθένα και το κατά πόσο θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Ελπίζω να μην έχουμε αναστροφή της πορείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη υπογράμμισε πως δεν γνωρίζουμε τόσα όσα για τις προηγούμενες και ότι η μεταδοτικότητά της δεν φαίνεται τόσο δυνατή. «Είναι δύσκολο να εκτοπίσει τη βρετανική στην χώρα μας και αν έχει αυστηρή επιτήρηση μπορεί να έχει την τύχη της νοτιοαφρικανικής που ουδέποτε έφτασε να αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα».

Επεσήμανε πως έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και με την 2η δόση εμβολίου, δηλαδή να αποκτηθεί πλήρης ανοσία και να περάσουμε σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής. Παράλληλα, δήλωσε πως το πότε αυτό θα επιτευχθεί εξαρτάται από το πόσα εμβόλια θα έχουμε διαθέσιμα και πόσο θα επεκτείνεται το εμβολιαστικό σύστημα.

Αναφορικά με την δήλωση του κ. Σύψα, πως τον Αύγουστο του 2022 θα τελειώσουμε με την πανδημία, ο κ. Εξαδάχτυλος υπογράμμισε πως ο κ. Σύψας είναι ειδικότερος και πολύ ρεαλιστικός σε αυτά που λέει και ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε τις επισημάνσεις του με σεβασμό. 

Επίσης, ανέφερε πως είναι λάθος και ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί γρήγορα η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό για επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό μέχρι τις 10 Μαϊού. Όπως εξήγησε δεν λαμβάνει υπόψη κάποιους που εξυπηρετούνται σε γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα και ανέφερε ως παραδείγματα ασθενείς που κατοικούν στην επαρχία και έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρές επεμβάσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και χρειάζονται μετεγχειρητικό έλεγχο.