Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί: Τα σκευάσματα ανά ηλικιακή ομάδα

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί: Τα σκευάσματα ανά ηλικιακή ομάδα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική γνωμοδότηση για τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, η οποία θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 5 Μαΐου, έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca για τα άτομα ηλικίας 30 έως 39 ετών, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, με τους εμβολιασμούς σε αυτή την ομάδα να ξεκινούν την επομένη, και τη Μεγάλη Πέμπτη, πάλι για το ίδιο εμβόλιο, για τα άτομα ηλικίας 40 έως 44 ετών.

Διαβάστε επίσης

Άνοιξε η πλατφόρμα του εμβολιασμού για τους 30-39 που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά στάση αναμονής όσον αφορά τα εμβόλια ιικού φορέα –όπως είναι της AstraZeneca και της Johnson & Johnson– για τις εγκύους ή τις γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν άμεσα, τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν επαρκή δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτη ασφάλειά τους κατά την κύηση. Το Μεγάλο Σάββατο ξεκινά ο προγραμματισμός των ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για τα άτομα ηλικίας 45 έως 49 ετών.   

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca να μεταφέρουν νωρίτερα τη δεύτερη δόση, με ελάχιστο χρόνο που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης τις 8 εβδομάδες. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού της δεύτερης δόσης υφίσταται από χθες το απόγευμα για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση. Για όσους έχουν ραντεβού και δεν έχουν κάνει ακόμα καμία δόση, καθώς και για όσους προγραμματίσουν τα επόμενα 24ωρα τον εμβολιασμό τους, το σύστημα θα προτείνει από μόνο του την ημερομηνία της δεύτερης δόσης και την οποία θα μπορούν να αλλάξουν από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, η πρώτη με τη δεύτερη δόση να απέχει 12 εβδομάδες, καθώς με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί το άριστο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι εφικτό, με μια μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι σε βαθμό που να αλλοιώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού». Σημειώνεται ότι έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα 2.870.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση είχαν εμβολιαστεί 2.025.000 άτομα (19,3% κάλυψη πληθυσμού) και με δύο, 845.000 (8%).

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί: Τα σκευάσματα ανά ηλικιακή ομάδα-1

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την ταυτοποίηση και δεύτερου θετικού στον ιό δείγματος με το στέλεχος Β.1.617.1 – ινδικό στέλεχος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας του ιού, μεταξύ των οποίων και μετάλλαξη που πιθανολογείται ότι διαφεύγει της ανοσίας. Αφορά μία γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Ντουμπάι.

Και με έγγραφο ιδιωτικών κλινικών

Τη δυνατότητα μετακίνησης και προς ιδιωτική κλινική άλλης περιφέρειας παρέχει νέα κοινή υπουργική απόφαση για τις υπερτοπικές μετακινήσεις για τις ημέρες του Πάσχα. Ειδικότερα, στη νέα ΚΥΑ αναφέρεται ότι επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους υγείας προς δημόσια δομή υγείας «και προς ιδιωτική κλινική αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης». Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση επέτρεπε ως λόγο μετακίνησης για λόγους υγείας μόνο τη μετάβαση σε δημόσια δομή, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις του ΙΣΑ, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και άλλων ιατρικών εταιρειών, που έκαναν λόγο για τεράστια εμπόδια στην ομαλή θεραπευτική και διαγνωστική προσέγγιση ασθενών –ογκολογικοί που πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες, καρδιοπαθείς που έχουν προγραμματίσει στεφανιογραφία, έγκυοι που έχουν προγραμματίσει τοκετό– που αντιμετωπίζονται σε ιδιωτικές δομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή