ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το παρασκήνιο της σύλληψης Λαγού και η διαδικασία έκδοσης

Το παρασκήνιο της σύλληψης Λαγού και η διαδικασία έκδοσης

Υπό στενή παρακολούθηση από τις βελγικές αρχές βρισκόταν τα τρία τελευταία 24ωρα ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Εις βάρος του Λαγού, που πριν από περίπου έξι μήνες είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης αμέσως μετά την άρση της ασυλίας του που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το ευρωκοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ελληνικές αρχές βρίσκονταν από το περασμένο Σάββατο σε επικοινωνία με τις βελγικές, αλλά και την Interpol, παραμένοντας σε επιφυλακή για τη σύλληψή του.

Επιπλέον, η παρακολούθησή του έγινε ακόμη στενότερη μετά τις πληροφορίες ότι μπορεί να διέφευγε στη Νορβηγία, όπου και πιθανολογείται ότι θα ζητούσε πολιτικό άσυλο.

Για το ζήτημα είχε επικοινωνήσει με τους ομολόγους του σε Νορβηγία, Δανία και Βέλγιο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η εντολή προς τα στελέχη των βελγικών αρχών ήταν εάν εντοπιστεί στα σύνορα της χώρας ή στο αεροδρόμιο, να ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες αρχές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσής του Λαγού στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες κατά τις οποίες ο ίδιος θα επιχειρήσει να τη μπλοκάρει, προσφεύγοντας στη βελγική Δικαιοσύνη.

Εκτιμάται ότι αν συμβεί το παραπάνω, για να εκδοθεί η απόφαση θα χρειαστούν δύο έως τρεις μήνες, ενώ έχει το δικαίωμα να προσφύγει και σε δεύτερο βαθμό. Εκτός από την έκδοσή του, η Δικαιοσύνη του Βελγίου θα κρίνει εάν θα βρίσκεται υπό κράτηση ή σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει η απόφαση.

Σε περίπτωση που ο ίδιος θα συναινούσε να εκδοθεί στη χώρα μας, σενάριο που δεν θεωρείται πιθανό, τότε η διαδικασία θα ήταν ταχύτατη και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες.