Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εικόνα επιδείνωσης της επιδημίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, όπου υπάρχει σταθεροποίηση του ιικού φορτίου αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνουν τα τελευταία δεδομένα από την ανάλυση των λυμάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στα θετικά δεδομένα της χθεσινής ημέρας είναι η μείωση του αριθμού των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία σε κάτω από 400, η οποία εάν συνεχιστεί θα σημαίνει ότι ξεκινά η αποκλιμάκωση της πίεσης της πανδημίας στο ΕΣΥ.

Χθες καταγράφηκαν 3.313 νέα κρούσματα της COVID-19 (διενεργήθηκαν 76.844 τεστ) εκ των οποίων 1.581 στην Αττική, 418 στη Θεσσαλονίκη και 89 στη Λάρισα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι 92, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς που έχει καταγραφεί σε αυτό το τρίτο πανδημικό κύμα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι χθες το μεσημέρι ήταν 813, ενώ λιγότερες από 400 ήταν οι νέες εισαγωγές περιστατικών COVID-19 σε νοσοκομεία (367 νέες εισαγωγές με μέσο όρο επταημέρου τις 464).

Πάντως, μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου σε πόλεις της Θράκης προκύπτει από την ανάλυση των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων σε αστικά λύματα. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κατά 156% και κατά 63% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης αντίστοιχα. Οριακές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε Θεσσαλονίκη (-21%), Ρέθυμνο (+11%) και Αγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%. Στην Αττική παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 33%, με το φορτίο ωστόσο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού των ατόμων ηλικίας 40 έως 44 ετών που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οπως συνέβη και για τα άτομα ηλικίας 30 έως 39 ετών, οι 40άρηδες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους, με το οποίο θα παροτρύνονται να μπουν στην πλατφόρμα και να προγραμματίσουν το ραντεβού ή να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους ή σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μέσω πλατφόρμας, φαρμακείων και ΚΕΠ μπορούν να κλείσουν και όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη. Τα άτομα ηλικίας 30 έως 39 ετών ειδοποιήθηκαν από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας να προγραμματίσουν ραντεβού. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν ήδη από τις πρώτες ώρες 30.000 νέοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων γεννημένων το 1991 που δεν είχαν συμπληρώσει τα 30 έτη και οι οποίοι έλαβαν μηνύματα ακύρωσης των ραντεβού αφού το σύστημα έλαβε υπόψη την ημερομηνία γέννησής τους και όχι το γενέθλιο έτος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ζήτημα έχει ήδη αντιμετωπιστεί και τα ραντεβού όσων έλαβαν μηνύματα ακύρωσης θα επαναπρογραμματιστούν. Το μεγάλο Σάββατο θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για τα άτομα 45 έως 49 ετών με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή