ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ραντεβού με την «Ελευθερία» και για τις ηλικίες 45 – 49 με τέσσερα εμβόλια

Ραντεβού με την «Ελευθερία» και για τις ηλικίες 45 – 49 με τέσσερα εμβόλια

Μία ακόμη παραγωγική ηλικία παίρνει σειρά για εμβολιασμό από σήμερα Μεγάλο Σάββατο, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας 45 έως 49 ετών. Η εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, καθώς από τις 5 Μαΐου θα είναι διαθέσιμο και το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους γνωστούς τρόπους.

  • Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν ή όχι το ραντεβού τους.
  • Εναλλακτικά, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Τον Μάιο ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο το Μάιο να γίνουν μέχρι και  2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Οι παραδόσεις των επομένων μηνών

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα  παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε  ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Αθρόα η συμμετοχή των νέων

Mέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ραντεβού για εμβολιασμό είχαν κλείσει 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40 – 44 ετών. Από αυτούς, έχουν ήδη εμβολιαστεί 19.000 και 3.780 άτομα αντίστοιχα.

Η είσοδος των νέων ηλικιακών ομάδων έχει φέρει νέα καθημερινά ρεκόρ, όπως τη Μεγάλη Πέμπτη, που έγιναν πάνω από 66.000 εμβολιασμοί.

Με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όλες τις υπόλοιπες ημέρες τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ όπως έχει διαμηνυθεί από την κυβέρνηση, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν νέες εμβολιαστικές γραμμές και επιπλέον κέντρα

Εύσημα από τον πρωθυπυργό

Τα εύσημα στη νέα γενιά για την αθρόα συμμετοχή στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα απένειμε σε σχετικό μήνυμά του και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του, τη Μεγάλη Παρασκευή στο εμβολιαστικό κέντρο της Ραφήνας. «Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τους πολίτες που περίμεναν στο χώρο αναμονής. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα» προσέθεσε.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.155 νέα κρούσματα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.381. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 802 με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο και για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η οποία στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου. 

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν από τις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Παρασκευή, η Ε.Ε. θα επιδοθεί σε ένα «σπριντ» έως την 1η Ιουνίου, προκειμένου να είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών.