ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Live: Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και για το εμβολιαστικό πρόγρμμα από τους Βασίλη Κικίλια, Μαρία Θεοδωρίδου, Μάριο Θεμιστοκλέους

Live: Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

⇒Διαβάστε ακόμη: 2.093 νέα κρούσματα, 96 θάνατοι, 765 διασωληνωμένοι

Πάνω από 100.000 οι εμβολιασμοί σήμερα

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η χορήγηση και του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, με τα εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν πλέον έως τις 22:00.

⇒Διαβάστε επίσης: Τα δύο στοιχεία που φέρνουν αισιοδοξία στο Μαξίμου

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως είχε αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης), είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κοντογεώργης είπε πως στο διάστημα της Μεγαλης Εβδομάδας περίπου 500 χιλιάδες πολίτες εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα της πλατφόρμας και προγραμμάτισαν τα ραντεβού τους. 

⇒Διαβάστε ακόμη: Πειράζει αν παραλείψω τη δεύτερη δόση; – Οι NYT απαντούν σε 4 βασικά ερωτήματα

Σημειώνεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 30 ετών (30-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca, άνω των 45 ετών και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca  και Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 10 Μαΐου

Δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα 10 Μαΐου, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν έγκαιρα.

⇒Διαβάστε ακόμη: Self test σε τρία λεπτά μέσω κινητού ή τάμπλετ

Μητσοτάκης: Θα ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια

«Η υποχώρηση των κρουσμάτων και η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανοίξει τον τουρισμό την επόμενη εβδομάδα», τόνισε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη σε ένα μήνα.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο ψηφιακού συνεδρίου των Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο συνδυασμός των τεστ, της ανοσίας και του γεγονότος ότι πολλές δραστηριότητες θα γίνονται σε εξωτερικό χώρο δημιουργούν στις αρχές αισιοδοξία ότι οι τουρίστες θα είναι ασφαλείς.

⇒Διαβάστε ακόμη: Γερμανικός Τύπος: Τα Covid-free ελληνικά νησιά