Σύσταση για εμβολιασμό των ασθματικών ασθενών

Σύσταση για εμβολιασμό των ασθματικών ασθενών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εμβολιασμό όλων των ασθενών με άσθμα έναντι της COVID-19 συνιστούν ανεπιφύλακτα οι ειδικοί γιατροί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). Οπως σημείωσε προχθές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασθματος, η πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και μία εκ των υπευθύνων της Ομάδας Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Εύα Φούκα, «η εταιρεία συνιστά ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό όλων των ασθματικών ασθενών έναντι της COVID-19, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ασφαλή και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά είναι σπάνιες». Πρόσθεσε ότι αν και δεν υπάρχει σύσταση για την αποφυγή κάποιου τύπου εμβολίου, τα mRNA εμβόλια δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στα συστατικά τους, και ιδιαιτέρως στην πολυαιθυλενική γλυκόλη, και οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να γίνονται σε δομή υγείας στην οποία θα μπορεί να γίνει άμεση αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης, αν αυτή υπάρξει.

Σύμφωνα με την κ. Φούκα, αν και οι ασθενείς με άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παρόξυνσης της νόσου όταν προσβληθούν από ιογενείς λοιμώξεις, ειδικά για την COVID-19 το σχετικό ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα, καθώς μελέτες από χώρες έχουν καταδείξει μεγάλες διαφορές στην επίπτωση της νόσου σε ασθματικούς ασθενείς, ενώ πρόσφατη μετα-ανάλυση κατέδειξε ότι υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο το άσθμα να δρα προστατευτικά μειώνοντας τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό. «Γενικά πάντως, τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι οι ασθενείς με καλά ελεγχόμενο, ήπιο ή μέτριο άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου από COVID-19. Mάλιστα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξε ότι ακόμη και όσοι ασθενείς με άσθμα χρειάστηκαν διασωλήνωση λόγω της COVID είχαν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό», τόνισε η πνευμονολόγος.

Η κ. Φούκα αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης υπό δημοσίευση, που διενεργήθηκε σε 27 κέντρα σοβαρού άσθματος ανά τη χώρα και σε δείγμα 500 ασθενών με σοβαρό άσθμα που λαμβάνουν θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 3,8% των ατόμων με σοβαρό άσθμα νόσησε από COVID-19 –ποσοστό που σύμφωνα με την κ. Φούκα ήταν ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό–, ωστόσο οι ασθενείς αυτοί, ακόμη και όσοι χρειάστηκαν νοσηλεία, είχαν καλή έκβαση στη συντριπτική τους πλειονότητα.
Οδηγίες

Τόσο η κ. Φούκα όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, χαρακτήρισαν καθοριστικής σημασίας τη διατήρηση του ελέγχου του άσθματος για την έκβαση της COVID-19 και αναφέρθηκαν στις οδηγίες που έχει εκδώσει από την αρχή της πανδημίας η ΕΠΕ για τους περίπου 800.000 ασθενείς με άσθμα στη χώρα μας. Οπως επεσήμαναν, «η ΕΠΕ συνιστά τη συνέχιση της συνταγογραφούμενης αγωγής για το άσθμα, τόσο των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, τα οποία κρίνονται ασφαλή, τουλάχιστον σε χαμηλές-μέτριες δόσεις, όσο και των βιολογικών θεραπειών και των από του στόματος κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή