Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο με αγριογούρουνο στο κέντρο της πόλης – «Απομακρυνθείτε ήρεμα»

Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο με αγριογούρουνο στο κέντρο της πόλης – «Απομακρυνθείτε ήρεμα»

Το αγριογούρουνο εμφανίζεται να περιφέρεται στο πεζοδρόμιο της οδού Κουντουριώτου και να κινείται προς τα Λαδάδικα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο βίντεο με αγριογούρουνο να κόβει βόλτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Περαστικός κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο το ζώο και «ανέβασε» το βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα. 

Το αγριογούρουνο εμφανίζεται να περιφέρεται στο πεζοδρόμιο της οδού Κουντουριώτου, σε απόσταση λίγων μέτρων από το λιμάνι της πόλης και διασχίζοντας – στη συνέχεια- το οδόστρωμα να κινείται προς τα Λαδάδικα.

Δεν αποκλείεται πάντως να πρόκειται για το ίδιο αγριογούρουνο που εθεάθη τα προηγούμενα 24ωρα στην πλατεία Αριστοτέλους κατηφορίζοντας προς την παραλία.

Ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βλάχος, συμβουλεύει πάντως όσους συναντήσουν σε κοντινή απόσταση αγριογούρουνο, να μην αρχίσουν τις… φωτογραφίες αλλά να απομακρυνθούν ήρεμα από το σημείο.

«Χωρίς πανικό, πρέπει με ήρεμες κινήσεις, αν συναντήσεις το ζώο, να φύγεις από το σημείο και να μην καθυστερήσεις τραβώντας φωτογραφίες. Το ζώο δεν έχει καλή ορατότητα αλλά αντιλαμβάνεται έντονα με την όσφρηση και μπορεί να κινηθεί εναντίον του ανθρώπου, αν τρομάξει», καταλήγει.

«Προσεχώς σοβαρότερο» το πρόβλημα

«Σοβαρό και προσεχώς σοβαρότερο» χαρακτήρισε το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Βλάχος. Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι η πανδημία αλλά και η κλιματική αλλαγή, βοήθησε στην αύξηση της αναπαραγωγής των αγριογούρουνων και πρότεινε ως μόνη λύση, την αναισθητοποίηση ή παγίδευσή τους και στη συνέχεια, τη θανάτωση.

«Έχει μικρύνει ο κύκλος αναπαραγωγής τους, καθώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πλέον ηπιότερους χειμώνες, με αποτέλεσμα να γεννούν 3 φορές ανά δύο χρόνια, 6 με 10 μικρά, τα οποία επιβιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο κυνήγι που επέφερε η διαχείριση του κορονοϊού, συνετέλεσαν στην αύξηση του πληθυσμού αλλά και στο φαινόμενο εμφάνισης ζώων μέσα στον αστικό ιστό», αναφέρει ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας «βοήθησαν» στην απρόσκοπτη μετακίνηση των ζώων που αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων.

«Το κυνήγι είναι ένας ρυθμιστικός παράγοντας για τον έλεγχο του πληθυσμού αφού φρενάρει την αναπαραγωγή. Σκεφτείτε -για παράδειγμα- ότι μια ομάδα κυνηγών μπορεί να θηρεύσει 50 με 60 γουρούνια τον χρόνο», λέει ο κ. Βλάχος. «Χρειάζεται αναπροσαρμογή της πολιτικής του κυνηγιού σε συνδυασμό με ολοκληρωμένες μελέτες που θα περιλαμβάνουν διαρκές monitoring του πληθυσμού του αγριογούρουνου, με παράλληλες επεμβάσεις», συμπληρώνει.

Σημειώνει δε, ότι με τη μεγάλη αύξηση των αγριογούρουνων, που τα περισσότερα είναι υβρίδια, «είναι θέμα χρόνου να έχουμε τροχαία ατυχήματα με ζώα που διασχίζουν δρόμους», ενώ σοβαρές είναι και οι ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειες. «Ένα κοπάδι αγριογούρουνα που μπαίνει μέσα σε ένα χωράφι με πατάτες, καλαμπόκια ή παντζάρια, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο», επισημαίνει ο κ. Βλάχος.

Αναισθητοποίηση και θανάτωση

Για τον καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων της Σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, οι αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στο περιβάλλον η αύξηση του πληθυσμού υβριδίων αγριογούρουνου μπορούν να αναστραφούν μόνο με τη θανάτωσή τους.

«Απαιτείται η εκπόνηση ειδικών σχεδίων διαχείρισης, σε συνεργασία με τη θηροφυλακή, με αναισθητοποίηση ή παγίδευση των υβριδίων, αρχικά με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, και στη συνέχεια η θανάτωσή τους σε σφαγείο όπου θα έχει ληφθεί ειδική μέριμνα. Μόνο έτσι θα σώσουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, με μια άλλη αντίληψη της στάσης της κοινωνίας», υπογραμμίζει, χαρακτηρίζοντας «απαγορευτική» την παγίδευση και την απελευθέρωση του ζώου γιατί δεν λύνει το πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή