Γκάγκα για ισραηλινό φάρμακο: Φαίνεται να λειτουργεί, θέλουμε περαιτέρω δοκιμές

Γκάγκα για ισραηλινό φάρμακο: Φαίνεται να λειτουργεί, θέλουμε περαιτέρω δοκιμές

Στο εισπνεόμενο φάρμακο για τον κορωνοϊό, η δοκιμή του οποίου ξεκινά στο «Σωτηρία», αναφέρθηκε η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Μίνα Γκάγκα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο για τον κορωνοϊό, η δοκιμή του οποίου ξεκινά στο «Σωτηρία», αναφέρθηκε η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που δίνεται με την εισπνοή και το οποίο φαίνεται να λειτουργεί καλά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επί του παρόντος έχει γίνει μια μικρή μελέτη φάσης 1 και τώρα προχωρούν οι υπόλοιπες.

Όπως τόνισε, οι επιστήμονες επιθυμούν να δοκιμαστεί σε αρκετούς ασθενείς και διαφορετικούς πληθυσμούς. «Είναι αισιόδοξο, αλλά δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά θα μας δώσει τη λύση» σημείωσε.

Ως προς την πορεία της πανδημίας, είπε ότι τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν λίγο καλύτερα. «Έχουμε λιγότερα κρούσματα και κενά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε εισαγωγές και κάποια άτομα χρειάζονται περισσότερη αγωγή ή και να διασωληνωθούν» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 90 ασθενείς, με ήπια ή μέτρια βαρύτητα Covid-19, χωρίς αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά με ακτινολογικά ευρήματα, πρόκειται να λάβουν δόσεις του φαρμάκου στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν».

⇒ Βίντεο: Ο Ισραηλινός που ανακάλυψε το φάρμακο για τον κορωνοϊό στην «Κ»

Το τεχνολογικά προηγμένο φάρμακο θα χορηγείται μία φορά την ημέρα, για πέντε ημέρες και οι ασθενείς θα παρακολουθούνται και μετά το εξιτήριό τους. 

Οι δοκιμές στην Ελλάδα γίνονται μετά από συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Νετανιάχου είχε βάλει από την τσέπη του ένα φιαλίδιο που περιείχε το «θαυματουργό» -όπως το είχε χαρακτηρίσει- φάρμακο, γνωστοποιώντας ότι ο Έλληνας πρωθυποργός του είχε ζητήσει να συμμετέχουν και ελληνικά νοσοκομεία στις κλινικές δοκιμές.

Εν συνχεία ο κ. Νετανιάχου έδωσε το τηλέφωνο του Σωτήρη Τσιόδρα στον Ναντίρ Αρμπέρ, επικεφαλής των δοκιμών στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού καθηγητή.

⇒ Διαβάστε επίσης: Πώς φτάσαμε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αρμπέρ

Στις 29 Απριλίου, ο Ισραηλινός καθηγητής μετέβη στην Ελλάδα όπου είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αν. υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον καθηγητή Σωτήρη Τισόδρα. Στη συνάντηση είχαν συζητηθεί οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στη χώρα μας.

Όπως είχε δηλώσει στην «Κ» ο κ. Αρμπέρ, «τα θετικά στοιχεία της θεραπείας είναι πως είναι εύκολα χορηγούμενη –τρία με τέσσερα λεπτά εισπνοών μία φορά την ημέρα– και μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι και δεύτερον, ότι η παραγωγή του είναι γρήγορη και φθηνή».

Σημειώνεται ότι το φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα –μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων– για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες και συμβάλλει ώστε να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συγκρατεί και την επίδραση της κυτοκίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή