ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανέτοιμο να υποδεχτεί ξανά τους επισκέπτες του το Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο ανοίγει ξανά για το κοινό στις 14 Μαΐου, ψηφιακά αναβαθμισμένο

Πανέτοιμο να υποδεχτεί ξανά τους επισκέπτες του το Μουσείο της Ακρόπολης

Λίγες ώρες απομένουν πριν το πολυπόθητο άνοιγμα των μουσείων – στις 14 Μαΐου – και το Μουσείο Ακρόπολης, ένα από τα πιο σημαντικά και αγαπημένα όλου του κόσμου, είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του.

Όπως και στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο, παρατεταμένο αυτή τη φορά, lockdown, το Μουσείο δεν παρέμεινε αδρανές. Το προσωπικό του κινήθηκε δημιουργικά προς τον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας στους εικονικούς επισκέπτες του μοναδικές εφαρμογές, μερικές από τις οποίες μπορεί να απολαύσει το κοινό από αύριο και δια ζώσης.

«Το Μουσείο Ακρόπολης με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία περιμένει για να ανοίξει και πάλι τις πύλες του στο κοινό ύστερα από πολλούς μήνες που έμεινε κλειστό. Ωστόσο, το διάστημα αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να επανασυντηρήσουμε μια σειρά αρχαίων έργων ή να στηθούν εξαρχής κάποια από αυτά και, κυρίως, να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, το Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα πολυσχιδές πρόγραμμα, με πολλά σκέλη, ένα από τα οποία ήταν η δημιουργία της νέας ιστοσελίδας, που η έναρξή της συνέπεσε με την περίοδο του lockdown, δίνοντας την ευκαιρία στο Μουσείο να απευθυνθεί αν όχι στο φυσικό, τουλάχιστον στο ψηφιακό κοινό του το οποίο είναι εξίσου μεγάλο», δήλωσε η Σταματία Ελευθεράτου, Διευθύντρια Συλλογών και Εκθέσεων Μουσείου Ακρόπολης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που επισκέφτηκε το Μουσείο λίγο πριν την επαναλειτουργία του.

«Ο εξοπλισμός που εξασφαλίστηκε από το έργο Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε δυο νέους χώρους στον 2ο όροφο. Ο ένας είναι το Κέντρο Πολυμέσων και ο άλλος η Παιδική Γωνιά», σημείωσε η κ. Ελευθεράτου.

Μάλιστα, στην ίδια Παιδική Γωνιά υπάρχει και το ολόγραμμα τού, χαμένου σήμερα, χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου, έργο του γλύπτη Φειδία, που βρισκόταν στο εσωτερικό του Παρθενώνα. 

«Ολόκληρος ο 2ος όροφος είναι χώρος εξυπηρέτησης των επισκεπτών, ενήλικων και ανήλικων. Εκτός από την Παιδική Γωνιά και το Αναγνωστήριο, το οποίο προϋπήρχε, τώρα είναι και το Κέντρο Πολυμέσων που θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εφαρμογές και στο οποίο θα μπορεί κάποιος να αναπαυθεί και, συγχρόνως, να έχει μια πολύ ωραία θέα στις Καρυάτιδες και στην Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νέες εφαρμογές, όμως, ενισχύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και στους υπόλοιπους χώρους του Μουσείου Ακρόπολης. Για παράδειγμα, στις θεματικές ενότητες του 1ου ορόφου που αφορούν το Ερέχθειο και την Αθηνά Νίκη, δύο οθόνες –μία σε κάθε ενότητα– δείχνουν κατατοπιστικά βίντεο που λύνουν πολλές απορίες.

«Με αυτό τον τρόπο «δένουμε» τα εκθέματα που είναι μέρη του μνημείου με το ίδιο το μνημείο. Για να καταλάβει ο επισκέπτης πώς ήταν, να μάθει συνοπτικά την ιστορία του και να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τι βλέπει», διευκρίνισε η κ. Ελευθεράτου. 

Εντελώς καινούργια είναι και η ακουστική ξενάγηση του Μουσείου Ακρόπολης. Όταν τα πράγματα αποκατασταθούν πλήρως υγειονομικά, οι επισκέπτες θα μπορούν με τις συσκευές ακουστικής ξενάγησης (audio guide) να μαθαίνουν πληροφορίες για 60 κορυφαία εκθέματα σε μια δίωρη ακουστική περιήγηση. Κι αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, η μικρότερη εκδοχή της εφαρμογής που περιλαμβάνει 30 εκθέματα δίνει τη λύση.

«Υπάρχει μια ακόμα εκδοχή που απευθύνεται σε οικογένειες. Με αυτήν θα μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια μια πολύ ευχάριστη περιήγηση σε κάποια σημαντικά εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης. Η ψηφιακή ξενάγηση είναι εντελώς καινούργια εφαρμογή, που όμως δεν θα μπορέσουμε να τη δώσουμε άμεσα όσο διαρκούν τα μέτρα. Δεν το επιτρέπουν τα ζητήματα υγιεινής. Όταν, όμως, λήξει όλη αυτή η ιστορία και το Μουσείο Ακρόπολης τεθεί σε πλήρη λειτουργία, εμείς είμαστε πανέτοιμοι να τη διαθέσουμε», τόνισε η κ. Ελευθεράτου.

Στο ισόγειο, μια πρωτότυπη διαδραστική εφαρμογή με τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης καλωσορίζει τους επισκέπτες. Εξήντα έργα τέχνης προσκαλούν το κοινό σε ένα ευχάριστο «παιχνίδι» αφής και σε μια πρώτη γνωριμία με τις συλλογές του Μουσείου πριν την είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους – ή μετά το πέρας της περιήγησης – με μια ακόμα εφαρμογή-έκπληξη την οποία θα διαθέτει όταν τα μέτρα το επιτρέψουν: Έναν ψηφιακό διαδραστικό χάρτη στην έξοδο που παρουσιάζει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να φτάσει κανείς σε αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ