«Το νοσηλευτικό προσωπικό πληρώνει ακριβά την πανδημία»

«Το νοσηλευτικό προσωπικό πληρώνει ακριβά την πανδημία»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω πανδημίας και με το προσωπικό του ΕΣΥ να έχει επωμιστεί το βάρος της παροχής φροντίδας στους ασθενείς υπό αντίξοες συνθήκες βρήκε φέτος τη χώρα μας η 12η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή. «Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης δημόσιας υγείας, αλλά υπερβαίνουν εαυτούς, ηγούνται, καινοτομούν, επιτελούν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με τους γιατρούς μας και όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελέσει στο να μείνει όρθιο το ΕΣΥ», αναφέρει σε μήνυμά του ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τις απώλειες λόγω COVID-19. «Πληρώνουμε ακριβά την πανδημία ως νοσηλευτικό προσωπικό. Θρηνούμε 26 νεκρούς υγειονομικούς, εκ των οποίων 15 είναι νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων προσθέτοντας ότι συνολικά 3.000 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό νόσησαν από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, το νοσηλευτικό προσωπικό συκοφαντείται όσον αφορά τη συμμετοχή του στον εμβολιασμό. «Το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό σήμερα του υγειονομικού προσωπικού υπερβαίνει το 80% όσων εμβολιάστηκαν, όσων έχουν αντισώματα λόγω προηγούμενης νόσησης και όσων είναι σε λίστες αναμονής για εμβολιασμό», σημειώνει.

Αναφορικά με τον προληπτικό έλεγχο για κορωνοϊό, τονίζει ότι «το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και οι άλλοι υγειονομικοί, θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ευθύνη και καταγραφή των επιτροπών λοιμώξεων των νοσοκομείων, και όχι παρακολούθηση με self test που ακόμη δεν μπορούμε να προμηθευτούμε». Ειδική αναφορά κάνει η ομοσπονδία και στους χαμηλούς μισθούς του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο μηνιαίος μισθός είναι 707 ευρώ για το μόνιμο προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 872 ευρώ για τους τεχνολογικής εκπαίδευσης, 766 για τους δευτεροβάθμιας έως 900 ευρώ για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που με τις κρατήσεις στα ταμεία μειώνονται στα 609, 661, 752 και 770 ευρώ, αντίστοιχα. «Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας, πέραν του επιδόματος πέρυσι το Πάσχα, τίποτα άλλο δεν μας χορηγήθηκε. Η ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καρκινοβατεί παρά τη θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή