Μέτρα μέχρι να χτιστεί τείχος ανοσίας

Μέτρα μέχρι να χτιστεί τείχος ανοσίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα προστασίας από την COVID-19 θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτιστεί το εθνικό τείχος ανοσίας. Αυτό τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η άρση των περιορισμών στην κίνηση των πολιτών, η οποία ισχύει από σήμερα, πρέπει να γίνει με την απαραίτητη προσοχή. Ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα όπου τα κρούσματα μειώνονται σημαντικά, οι εμβολιασμοί προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, τα self tests μάς δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας, οι οποίοι γνωρίζοντας πια ότι είναι φορείς της νόσου μπορούν να αυτοπεριορίζονται. Και να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά της COVID-19 με αυτόν τον τρόπο, αλλά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, απαιτείται προσοχή και τήρηση των λίγων –πλην όμως απαραίτητων– μέτρων, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτίσουμε οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας».

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.167 νέα κρούσματα COVID-19 και 55 νέους θανάτους. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων περιστατικών, στην Αττική εντοπίστηκαν 924, στη Θεσσαλονίκη 169, στην Αιτωλοακαρνανία 127, στη Μαγνησία 68 και στη Λάρισα 67. Περαιτέρω μείωση καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που χθες το μεσημέρι ήταν 683, ενώ 293 ήταν οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της επικράτειας, μία ημέρα που εκδόθηκαν 456 εξιτήρια λόγω ίασης από τη νόσο. Το ποσοστό κάλυψης απλών κλινών COVID ανά την επικράτεια ήταν χθες στο 41,7% και των κλινών εντατικής στο 75,7%. Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τον SARS-CoV-2 ανακοίνωσε την ταυτοποίηση επιπλέον 198 δειγμάτων με στελέχη μεταλλάξεων του κορωνοϊού, που στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν το βρετανικό στέλεχος B.1.1.7. Ειδικότερα, από την ανάλυση 212 επιλεγμένων δειγμάτων για την περίοδο από 9 Απριλίου έως 4 Μαΐου αναδείχθηκαν 197 περιστατικά του βρετανικού στελέχους B.1.1.7, ένα του νοτιοαφρικανικού B.1.351 και επτά που αφορούν το στέλεχος Β.1.1.318.
Χθες ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας ξεπέρασε τα 4.000.000, ενώ περισσότεροι από 1.400.000 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (είχαν κάνει και τις δύο δόσεις ή είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson). Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη να εμβολιασθούν άμεσα οι φοιτητές Ιατρικής του πέμπτου έτους, οι οποίοι από την προσεχή Δευτέρα θα βρεθούν στα νοσοκομεία για κλινικές εργασίες. Οπως σημειώνει, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να λύσουν άμεσα το ζήτημα, ώστε οι φοιτητές αυτοί την ημέρα που θα βρεθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου ή να τους έχει χορηγηθεί το μονοδοσικό.

Σισμανόγλειο

Τέλος, τον αποχαρακτηρισμό του Σισμανογλείου ως νοσοκομείου αποκλειστικά COVID ζητούν οι γιατροί του. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η λειτουργία του Σισμανογλείου τους τελευταίους δύο μήνες ως νοσοκομείου μιας νόσου είχε ως αποτέλεσμα αφενός τη διακοπή της παρακολούθησης χρονίως πασχόντων ασθενών και την αναβολή χειρουργείων και παρεμβατικών πράξεων, αλλά και παραιτήσεις γιατρών. Οι γιατροί του Σισμανογλείου ζητούν, μεταξύ άλλων, την αποδέσμευση του χειρουργείου από τις οκτώ κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί και την επανέναρξη με ασφάλεια των τμημάτων non COVID. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή