Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Λίστα με 30 «επαγγελματίες» κακοποιούς στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Λίστα με 30 «επαγγελματίες» κακοποιούς στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. 20-30 σεσημασμένοι που αποφυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα σε αποφυλακισθέντες σκληρούς ποινικούς και δράστες πρόσφατων άγριων ληστειών σε σπίτια της Αττικής ψάχνει η Ασφάλεια Αττικής τους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Εχει ήδη καταρτιστεί λίστα με σεσημασμένους κακοποιούς που εξέτισαν ποινές φυλάκισης για ληστείες και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται εκτός φυλακής, όπως επίσης και κατάλογος με βίαιες ληστείες σε σπίτια στην Αττική οι οποίες διαπράχθηκαν την τελευταία πενταετία. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ασφάλεια Αττικής ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι επαγγελματίες ληστές με βαρύ παρελθόν στην παρανομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το φονικό, τα ξημερώματα της Τρίτης στα Γλυκά Νερά, αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήρθαν σε επικοινωνία με τους διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας ζητώντας να ενημερωθούν πόσα και ποια άτομα που εξέτιαν ποινές φυλάκισης για ληστείες και κλοπές αποφυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Καταρτίστηκε κατάλογος 100 ατόμων, από τα οποία όμως 20 έως 30 θεωρούνται «επαγγελματίες» κακοποιοί, ικανοί να έχουν εμπλοκή σε ένα τόσο βάρβαρο έγκλημα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά. Η σχετική λίστα έχει ήδη διαβιβαστεί στην Ασφάλεια Αττικής, που ερευνά την υπόθεση.

Το χρονικό

Η φονική ληστεία στην τριώροφη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά άρχισε να εκτυλίσσεται γύρω στις 5 τα ξημερώματα. Οι τρεις δράστες διέρρηξαν παράθυρο στο ισόγειο του σπιτιού και μπήκαν στο εσωτερικό. Νωρίτερα, είχαν φροντίσει να «τυφλώσουν» κάμερα ασφαλείας, που λειτουργούσε στην είσοδο. Ενώ βρίσκονταν μέσα στο σπίτι, έδεσαν με λουρί από την ξύλινη κουπαστή της εσωτερικής σκάλας το μικρό σκυλί της οικογένειας. Βρέθηκε απαγχονισμένο από τους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης. Στη συνέχεια, οι δράστες κατευθύνθηκαν στη σοφίτα όπου κοιμούνταν η 20χρονη Καρολάιν, ο σύζυγός της Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος 32 ετών και η μόλις 11 μηνών κόρη τους. Ο ένας απ’ αυτούς έδεσε χειροπόδαρα τον άνδρα και τύλιξε πρόχειρα το στόμα και τα μάτια του με μονωτική ταινία, αφήνοντάς του όμως –από σφάλμα– το ένα μάτι ακάλυπτο.

Ο τελευταίος κατάφερε στις 6.20 π.μ. να ξεκλειδώσει το κινητό του και να τηλεφωνήσει στο «100». Αρκετές ώρες αργότερα περιέγραψε στους αστυνομικούς ότι άκουγε τη σύζυγό του να προσπαθεί να φωνάξει με «πνιχτή φωνή», καθώς και ότι συνειδητοποίησε ότι εκείνη ήταν νεκρή όταν οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έφτασαν στο σπίτι και τον απελευθέρωσαν.

Την 20χρονη προσπάθησε να ακινητοποιήσει ένας από τους δράστες δένοντάς τη με ρούχα, ενώ για να την κάνει να σταματήσει να φωνάζει της έκλεισε το στόμα και τη μύτη χρησιμοποιώντας ύφασμα ή μαξιλάρι. Την Τετάρτη, 24 και πλέον ώρες μετά τη δολοφονία, ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε ασφυξία. Στους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, ο σύζυγος της άτυχης κοπέλας είπε ότι οι δολοφόνοι-ληστές φορούσαν κουκούλες και τον ρωτούσαν επίμονα να τους υποδείξει πού είχε κρυμμένα χρήματα, επαναλαμβάνοντας την ερώτηση «πού είναι τα λεφτά ρε». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι δράστες μιλούσαν «καλά ελληνικά». Επιβεβαιώνουν ακόμα ότι στη διάρκεια της παραμονής τους στο σπίτι της οικογένειας χρησιμοποίησαν διάλεκτο που δεν μπόρεσε να καταλάβει ο 32χρονος. Θεωρείται πιθανό να πρόκειται για άτομα από την κοινότητα των Ρομά ή που έλκουν την καταγωγή τους από την Αλβανία ή χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Οι δράστες υπολογίζεται ότι παρέμειναν στο εσωτερικό της μεζονέτας περίπου 30 λεπτά. Παρότι ο 32χρονος τους υπέδειξε το κουτί όπου είχε κρύψει τις 15.000 ευρώ, εκείνοι συνέχισαν να ψάχνουν τους χώρους του σπιτιού για χρήματα και τιμαλφή. Δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν οι κακοποιοί γνώριζαν ότι ο σύζυγος της Καρολάιν είχε κάνει ανάληψη μεγάλου ποσού για την αγορά οικοπέδου ή εάν επέλεξαν τυχαία τη μεζονέτα θεωρώντας πιθανό οι ένοικοί της να είχαν φυλαγμένα στο σπίτι χρήματα. Κατά την εξερεύνηση του χώρου από τους αστυνομικούς της Σήμανσης, βρέθηκαν δεκάδες δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα. Μένει να διαπιστωθεί εάν θα προκύψει ταύτισή τους με αντίστοιχα από σεσημασμένους κακοποιούς που υπάρχουν καταχωρισμένα στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.

Η επικήρυξη

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν η επικήρυξη με 300.000 ευρώ των δραστών. Στελέχη της αστυνομίας που μίλησαν στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, διευκρίνισαν ότι οι πληροφορίες και τα τηλεφωνήματα που είχε δεχθεί το υπασπιστήριο της Ασφάλειας δεν είχαν –μέχρι το βράδυ της Παρασκευής– οδηγήσει σε αξιοποιήσιμα ευρήματα. Τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών αξιολογούν, τέλος, μαρτυρίες περιοίκων για παρουσία υπόπτων και κινήσεις οχημάτων στα στενά γύρω από τη μεζονέτα, τις ημέρες πριν από τη φονική ληστεία. «Πέρασαν με πολύ μικρές ταχύτητες σαν να έψαχναν. Προφανώς αυτοί επιδίωκαν να βρουν κάποιο σπίτι που μπορεί να είχε λεφτά», δήλωσε σε δημοσιογράφους κάτοικος της περιοχής.

Ερευνώνται βίαιες επιθέσεις

Tην έρευνα για την εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος στα Γλυκά Νερά ενισχύουν από την πρώτη στιγμή και τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας. Θεωρείται άλλωστε δεδομένο ότι οι κακοποιοί που σκότωσαν την 20χρονη Καρολάιν έχουν εμπλοκή και σε άλλες ένοπλες ληστείες σε σπίτια της Αττικής. Στέλεχος της Ασφάλειας που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε στην «Κ» ότι ερευνώνται όλες οι βίαιες επιθέσεις σε σπίτια του Λεκανοπεδίου που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία με παρόμοια μεθοδολογία. Τυχόν συσχέτισή τους ενδέχεται να αποκαλύψει στοιχεία για τους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν. Ανάμεσα στα περιστατικά που βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο μικροσκόπιο των Αρχών είναι βίαιη ληστεία τον Δεκέμβριο στο Χαλάνδρι, όταν τρεις κουκουλοφόροι μπήκαν τα ξημερώματα σε σπίτι οικογένειας απειλώντας μάνα και κόρη έως ότου τους υποδείξουν πού είχαν κρυμμένα χρήματα. Παρόμοια εισβολή είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο και σε σπίτι ηλικιωμένων στην Αγία Παρασκευή. Και σε αυτή την περίπτωση τρεις δράστες είχαν δέσει τα θύματά τους και είχαν αποσπάσει σημαντικό χρηματικό ποσό. Είχαν καταφέρει να διαφύγουν αφήνοντας, πάντως, δεμένο το ζευγάρι των ηλικιωμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή