Οι εν Ελλάδι αλλοδαποί συνταξιούχοι και ο «σωτήριος» ΑΜΚΑ

Οι εν Ελλάδι αλλοδαποί συνταξιούχοι και ο «σωτήριος» ΑΜΚΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέλεξαν την Ελλάδα για να ζήσουν μετά τη συνταξιοδότησή τους – μακριά από έγνοιες και σκοτούρες της έως τότε ζωής τους. Βρήκαν απάγκιο σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και νησιά, όπου αγόρασαν σπίτια, φύτεψαν κήπους, διδάχθηκαν ελληνικά, «ρίζωσαν». Οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι, που έκαναν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους, αν και ανέκαθεν ένιωθαν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στον τόπο μας, τις τελευταίες εβδομάδες νιώθουν αδικημένοι έναντι όχι μόνο των Ελλήνων κατοίκων αλλά και των τουριστών, οι οποίοι αναμένονται προσεχώς. Μήλον της Εριδος αποτελεί η δυνατότητα του εμβολιασμού – την οποία έως τώρα ελάχιστοι κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν, παρά την προχωρημένη ως επί το πλείστον ηλικία τους. Το θέμα έχουν αναδείξει πολλά ευρωπαϊκά μέσα, ενώ έχει φτάσει και σε γραφεία πρεσβειών και υπουργείων.

«Απογοητευμένος» δηλώνει στην «Κ» ο 74χρονος Γάλλος Κριστιάν Φετίς, που ζει στην Τήνο. «Επισκεφθήκαμε για λίγες μέρες τους δικούς μας στη Γαλλία τον Δεκέμβριο και μετά την επάνοδό μας στην Ελλάδα, άρχισα να διερευνώ πώς θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε στο νησί, όπως όλοι οι κάτοικοι». Προϋπόθεση, όμως, για το κλείσιμο του ραντεβού ήταν η προσκόμιση του προσωπικού ΑΜΚΑ κάθε πολίτη. «Εμείς με τη γυναίκα μου, την Κατρίν, δεν είχαμε ποτέ εκδώσει ΑΜΚΑ, επειδή μας κάλυπτε η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας και η ιδιωτική μας ασφάλεια». Αρχικά, ωστόσο, είχε δοθεί η πληροφορία ότι ήταν δυνατή η εγγραφή στη σχετική σελίδα με τον αριθμό της ευρωπαϊκής κάρτας υγείας. «Κάναμε πολλές φορές τον γύρο μεταξύ Κέντρου Υγείας της Τήνου, φαρμακείου και ΚΕΠ», λέει ο ίδιος, που παράλληλα παρακολουθούσε την απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού των υπόλοιπων κατοίκων. 

«Δεν είμαστε καταγγέλλοντες, αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά το σύστημα τουλάχιστον για εμάς τους ξένους φαίνεται ότι δεν λειτουργεί», έχει δηλώσει για το ίδιο θέμα ο Βρετανός συγγραφέας Ρότζερ Γκριν, ο οποίος ζει μόνιμα στην Υδρα, στον Guardian που τιτλοφορεί το άρθρο «Διορθώστε το λάθος». Σύμφωνα, μάλιστα, με τη βρετανική εφημερίδα, ανάλογο πρόβλημα έχει ανακύψει και με Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ισπανία. Σε άλλο ρεπορτάζ της The Press and Journal, το ζεύγος Φρίτζελ από τη Σκωτία περιγράφει πώς μετακόμισε στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο και παρά την επίσημη πολιτογράφηση, το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει δικαίωμα για έκδοση ΑΜΚΑ. 

«Η καμπάνια του εμβολιασμού μάς προσπέρασε, ξέρω ανθρώπους όπως εγώ, που διανύουμε τη δεκαετία των 80 ετών και φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι», περιγράφει ο κ. Γκριν στον Guardian. Η δε προοπτική μαζικής άφιξης τουριστών έχει ακόμα περισσότερο φοβίσει τους μετοίκους. «Τρεις οικογένειες Γάλλων που ζουν εδώ, στην Τήνο, έχουν ήδη φύγει, ώστε να εμβολιαστούν στην πατρίδα και θα επιστρέψουν όταν θα έχουν πλέον αποκτήσει ανοσία, δηλαδή αρκετές μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μετά το πέρας του καλοκαιριού», αναφέρει ο κ. Φετίς, ο οποίος ωστόσο δεν υποτιμά το ρίσκο που ενέχει ένα τέτοιο ταξίδι ειδικά για τη 72χρονη σύζυγό του, που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. «Αυτή τη στιγμή είμαστε υγιείς, ωστόσο είναι επικίνδυνο να ταξιδέψουμε αλλάζοντας τόσο πολλά μέσα μεταφοράς (πλοίο, ταξί, αεροπλάνο, τρένο κ.ά.)», απαντά στο εύλογο ερώτημα, «οι Ελληνες που ζουν στη Γαλλία, ακόμα και αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, εμβολιάζονται, εμείς γιατί όχι;». 

«Κλειδί» για την εξυπηρέτηση του δίκαιου αυτού αιτήματος υπήρξε η θεσμοθέτηση της παροχής προσωρινού ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα, προκειμένου μέσω αυτού να κλείσουν ημερομηνία για τον εμβολιασμό τους. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση πέρασε στις αρχές Απριλίου, ωστόσο η έκδοση ΑΜΚΑ δεν έχει ολοκληρωθεί για πολλούς από αυτούς. Κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνουν ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πρότζεκτ· η κάθε περίπτωση ήταν εντελώς διαφορετική – άλλοι είναι συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι εξωτερικού, κάποιοι έχουν μετακομίσει στην Ελλάδα χωρίς να έχουν ακόμα εξασφαλίσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ελάχιστοι κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, έχουν ΑΦΜ, διατηρούν περιουσία ή είναι εγγεγραμμένοι κάπου. «Οι περισσότεροι ήταν αόρατοι, έπρεπε να τους εντοπίσουμε και να εφεύρουμε έναν τρόπο ταυτοποίησής τους πριν εμβολιαστούν». Εκφράζεται, ωστόσο, η πεποίθηση ότι εντός των επόμενων 24ώρων ο εμβολιασμός των παραπάνω δικαιούχων, μεταξύ των οποίων και Ελληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό, θα έχει δρομολογηθεί. 

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ, ο κ. Φετίς έλαβε το πολυπόθητο προσωρινό ΑΜΚΑ. «Χάρηκα πολύ, όμως μεταβαίνοντας στο φαρμακείο, όπως μας υποδείκνυαν στο μήνυμα, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες στην Τήνο». Πριν από λίγο καιρό, «υπήρχαν πολλά, αλλά αδυνατούσαμε να τα δεσμεύσουμε χωρίς ΑΜΚΑ».

Ο ίδιος, συνταξιούχος πιλότος αεροναυτικών εκπαιδευτικών σκαφών, έρχεται στην Τήνο εδώ και 33 χρόνια, ενώ από το 2009 έχει μετακομίσει στο όμορφο κυκλαδονήσι. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, ενώ αναλαμβάνει συστηματικά τη διερμηνεία από τα ελληνικά στα γαλλικά κατά την τέλεση γάμων. «Φέτος από τους οκτώ που είχαν προγραμματιστεί, θα γίνει καλώς εχόντων των πραγμάτων μόνον ένας – μακάρι να μπορέσω να παρευρεθώ και να βοηθήσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή