ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δένδιας για μεσανατολικό: Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Δένδιας για μεσανατολικό: Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για το μεσανατολικό ζήτησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως το κενό δημιουργεί «ανθρώπινες τραγωδίες».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, «για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού».

Δένδιας για μεσανατολικό: Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ-1
Με τον Ισραηλινό ομόλογό του

Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι και μετέβει στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό.

«Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε «ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Δένδιας για μεσανατολικό: Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ-2
Με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό

Ερωτηθείς για την εικόνα που αποκόμισε για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γάζα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών».

Για το ρόλο της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».