Γαλάζιες Σημαίες: Στη 2η θέση διεθνώς η Ελλάδα

Γαλάζιες Σημαίες: Στη 2η θέση διεθνώς η Ελλάδα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίδοση-ρεκόρ σημείωσε φέτος η Ελλάδα στις Γαλάζιες Σημαίες, καθώς 545 ακτές και μαρίνες έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση καθαριότητας, οργάνωσης και ασφάλειας. «Πρωταγωνίστρια» είναι για ακόμα μια χρονιά –και με μεγάλη διαφορά– η Χαλκιδική, ενώ ακολουθούν η Ρόδος και οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης

Τα στοιχεία ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, χειριστής του διεθνούς προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών στη χώρα μας. Την πιστοποίηση λοιπόν φέτος έλαβαν 545 ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, που πληρούν 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Με την επίδοση αυτή η χώρα μας έρχεται στη δεύτερη θέση, ανάμεσα στην Ισπανία και στην Τουρκία, ενώ οι βραβευμένες ακτές της αντιστοιχούν στο 13,5% του συνόλου των ακτών που έλαβαν φέτος Γαλάζια Σημαία σε όλο τον κόσμο.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα στοιχεία: Σε επίπεδο περιφέρειας ξεχωρίζει, όπως είναι επόμενο, η Κρήτη με συνολικά 120 Γαλάζιες Σημαίες για ακτές και μία για μαρίνα. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 113 ακτές και 4 μαρίνες, το Νότιο Αιγαίο με 93 ακτές και 2 μαρίνες και τα Ιόνια νησιά με 40 ακτές και 2 μαρίνες.  

Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, τα σκήπτρα κρατά η Χαλκιδική με 87 ακτές, ενώ ακολουθούν η Ρόδος με 49 (και μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι, που είχε 34), το Λασίθι με 40 ακτές, τα Χανιά με 33, το Ηράκλειο με 29 και το Ρέθυμνο με 18. Επονται η Λέσβος με 17, η Κεφαλονιά με 16, η Χίος και η Αττική με 15, η Θεσσαλονίκη και η Πιερία με 13, η Κως και η Μαγνησία με 12.

Σε επίπεδο δήμου, τα πρωτεία έχει ο Δήμος Ρόδου με 49 ακτές, ενώ ακολουθούν η Κασσάνδρα με 32, ο Aγιος Νικόλαος με 26, η Νέα Προποντίδα με 19, η Σιθωνία με 18, η Χερσόνησος με 17, ο Δήμος Αριστοτέλη με 16 και η Χίος με 15, Βόλος, Κως και Χανιά με 12, Αποκόρωνας, Αργοστόλι και Δυτική Λέσβος με 11, Σκιάθος με 10. Από τα Κυκλαδονήσια, τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες έλαβαν η Σαντορίνη και η Σύρος με 6 και η Πάρος με 5, ωστόσο το ενδιαφέρον στα περισσότερα νησιά είναι μάλλον μικρό (λ.χ. η Μύκονος έλαβε φέτος μόνο μία Γαλάζια Σημαία, ενώ πολλά νησιά καμία). Αντίθετα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον στα νησιά του Ιονίου (40 σημαίες σε πέντε νησιά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή