Κλιματικός νόμος: Προς μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050

Κλιματικός νόμος: Προς μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάρτιση του πρώτου κλιματικού νόμου στην Ελλάδα, ο οποίος θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050, ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως ανέφερε, ο νόμος θα επικαιροποιήσει τους στόχους της χώρας για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο επανεξέτασης των εξορύξεων υδρογονανθράκων και της χωροθέτησης μεγάλων αιολικών πάρκων σε περιοχές όπου δημιουργούνται ζητήματα προστασίας του τοπίου.

Μιλώντας χθες σε κοινή συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών παραγωγής και εμπορίου, οικονομικών υποθέσεων, ευρωπαϊκών υποθέσεων και της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο της δημιουργίας του πρώτου ελληνικού κλιματικού νόμου. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι ο νόμος αυτός να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 5 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

«Κάνουμε τα πρώτα βήματα στον δημόσιο διάλογο που ανοίγει σήμερα (σ.σ. χθες) για τη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σκοπό να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Επιπλέον, έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Καθίσταται λοιπόν απαραίτητο να ενσωματώσουμε στον εθνικό σχεδιασμό τους νέους ευρωπαϊκούς στόχους, που είναι πιο φιλόδοξοι από αυτούς που είχαμε όταν καταρτίσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο το πώς θα προσδιορίσουμε την πορεία μας για την επόμενη δεκαετία, αλλά πώς θα περιγράψουμε με σαφήνεια τον οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια, ώστε να είμαστε συνεπείς με τους στόχους που έχουμε θέσει. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που θα δρομολογήσει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας».

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο κλιματικός νόμος δεν θα αφορά μόνο τους νέους ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των ρύπων, αλλά θα προσδιορίσει και ένα νέο πλαίσιο συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν δύο αναφορές του πρωθυπουργού. Η πρώτη αφορούσε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τη διαφαινόμενη τάση απόσυρσης των μεγάλων επενδύσεων από αυτές διεθνώς. «Τι θα σημάνει, για παράδειγμα, αν η BlackRock, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, πει ότι σταματά να επενδύει στις εξορύξεις πετρελαίου;», σημείωσε. «Θα είναι ένα σημάδι από τις αγορές κεφαλαίου ότι αυτή η προτεραιότητα πλέον είναι αδιαπραγμάτευτη». Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά στη σχέση αιολικών πάρκων και περιβαλλοντικής προστασίας, ένα ζήτημα ιδιαίτερα φλέγον στη χώρα μας την τελευταία πενταετία. «Υπάρχουν σύνθετα ζητήματα που το νέο χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να λύσει. Υπάρχουν περιοχές της χώρας μας στις οποίες εγκαταστάσεις τόσο μεγάλες δεν μπορούν να τοποθετηθούν για λόγους προστασίας του τοπίου», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επανέλαβε το γενικό πλαίσιο για τη στρατηγική μετάβαση της χώρας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Μάλιστα, τόνισε ότι ο στόχος για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μεταφέρεται κατά τρία χρόνια νωρίτερα, από το 2028 στο 2025, ενώ προανήγγειλε νέα τροποποίηση της νομοθεσίας, υπέρ της μεγαλύτερης και ταχύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ. «Υπό την κατεύθυνση του πρωθυπουργού σχεδιάζουμε και ετοιμάζουμε έναν κλιματικό νόμο με συγκεκριμένες προβλέψεις και τομεακούς ενδιάμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους. Ενα νομοθέτημα-σύμβολο, τόσο για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών, όσο και για τη μετάβαση της χώρας μας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ελπίζει σε διακομματική συναίνεση. Να σημειωθεί ότι κλιματικό νόμο διαθέτουν μέχρι στιγμής 13 χώρες της Ε.Ε. και πέντε ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε. 

Πρόταση σε διαβούλευση

Τη δική τους πρόταση για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο κατέθεσαν στον δημόσιο διάλογο η WWF Ελλάς και το Vouliwatch.gr, υποστηριζόμενα από 10 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στην πρόταση, που τέθηκε σε διαβούλευση (στην ιστοσελίδα www.klimatikosnomos.gr), αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα ληφθεί υπόψη. «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για κλιματικό νόμο είναι μια θετική εξέλιξη που χαιρετίζουμε», σχολιάζει στην «Κ» ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF. «Ηρθε η στιγμή και η δική μας χώρα να αποκτήσει ένα τέτοιο θεμελιώδες νομοθέτημα, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Ελπίζουμε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα συμφωνήσουν στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου νόμου και πως θα διασφαλιστεί ουσιαστικός διάλογος και συμμετοχή των πολιτών στην όλη διαδικασία. Από την πλευρά μας, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με πολλές οργανώσεις και εκατοντάδες πολίτες, έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε μια πρόταση νόμου επιστημονικά τεκμηριωμένου, περιβαλλοντικά ακέραιου και κοινωνικά δίκαιου. Δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή