Η Βουλή τίμησε τη μνήμη των Ποντίων – Αντιδράσεις στην Τουρκία

Η Βουλή τίμησε τη μνήμη των Ποντίων – Αντιδράσεις στην Τουρκία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε χθες η Βουλή των Ελλήνων. Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνωρίστηκε επίσημα η Γενοκτονία των Ποντίων από το ελληνικό κράτος, και η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Συμπληρώνονται 102 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μιας μελανής σελίδας στην ιστορία μας, που παραμένει μέχρι σήμερα αδικαίωτη», υπογράμμισε ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης και μιας εθνικής προσπάθειας για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας. 

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Π. Πικραμμένος τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων «ανάβει το πράσινο φως και σε άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί για όλους μας, αποτελεί για τον ελληνισμό τη βάση σφυρηλάτησης της εθνικής μας συνείδησης», πρόσθεσε. «Η συγκυρία είναι εξαιρετική και η ευκαιρία ίσως μοναδική» για τη διεθνή αναγνώριση, υπογράμμισε εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Σ. Αναστασιάδης. 

Η Βουλή τίμησε τη μνήμη των Ποντίων – Αντιδράσεις στην Τουρκία-1
Αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με Ευζώνους ντυμένους με την φορεσιά Πόντιων ανταρτών πραγματοποιήθηκε χθες στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ).

«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι απλά η εκπλήρωση ενός ηθικού καθήκοντος, αποτελεί πολιτική δήλωση», υπογράμμισε η κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ). Από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Χ. Καστανίδης ανέφερε: «Εχω την απαίτηση από την ελληνική πολιτεία να ηγηθεί του αγώνα που δίνουν οι ποντιακές οργανώσεις ανά τον κόσμο για να αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς και ξένα κοινοβούλια η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως συνέβη με την Αρμενική Γενοκτονία». Αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ το βράδυ φωταγωγήθηκε η πρόσοψη του κτιρίου του Κοινοβουλίου, με τον συμβολικό λογότυπο-μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων. 

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και για τις σχετικές εκδηλώσεις, και με ανακοίνωσή του ανέφερε πως «κανονικά η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αυτά τα εδάφη. 

Γι’ αυτό και απορρίπτουμε ως εντελώς αβάσιμες δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των Αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, που διαστρεβλώνουν εντελώς την Ιστορία. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες των εκτός της Ελλάδας λόμπι που στρέφονται ενάντια στην Τουρκία, για να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας στρεβλές κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν καμία ιστορική βάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή