Η Ελλάδα 5η στην «κούρσα» εμβολιασμών στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα 5η στην «κούρσα» εμβολιασμών στην Ε.Ε.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ελληνες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19, ενώ το 16,1% (1,7 εκατ.) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας στην 5η θέση στη σχετική κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς –πάνω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες–, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών και των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς αυτός είναι που θα κρίνει εν πολλοίς και την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Αυτά ανέφεραν χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, οι οποίοι τόνισαν ότι, φέτος, αυτό που θα καθορίσει εάν θα έχει η χώρα τουριστικές ροές είναι καθαρά το υγειονομικό σκέλος.

Οπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, «οι επαγγελματίες του τουρισμού αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι για να αρχίσουμε να έχουμε τουριστικές ροές θα πρέπει η χώρα μας, επιδημιολογικά, να βαφτεί πράσινη στον χάρτη του ECDC. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η συμμετοχή στον εμβολιασμό στα νησιά. Εάν αυτό δεν γίνει, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να είναι αρνητική και η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν».

Το σχέδιο του υπ. Υγείας

Το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει και φέτος σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα. Το σχέδιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, περιλαμβάνει διασύνδεση των δομών υγείας των νησιών μεταξύ τους αλλά και με νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας, ενίσχυση των μονάδων με προσωπικό, περισσότερες δυνατότητες εργαστηριακών ελέγχων, 24ωρη παρακολούθηση των μονάδων από το αναβαθμισμένο επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ, καθώς και αυξημένες δυνατότητες διακομιδών από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, το ΕΚΑΒ έχει 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για διακομιδή περιστατικών COVID, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τη διακομιδή non COVID ασθενών, ένα C-130 και ένα ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας για τα περιστατικά COVID, καθώς και δύο τελευταίας τεχνολογίας ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.293 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων τα 1.056 εντοπίστηκαν στην Αττική, 189 στη Θεσσαλονίκη, 93 στη Λάρισα και 92 στην Αιτωλοακαρνανία. Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι τα 39 έτη. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 21.136. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού έχουν οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου, ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.587 θάνατοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (95,2%) αφορούσε άτομα με υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή