Πυρκαγιά στον Σχίνο: Ξεκίνησε από ελαιώνα, σε ύφεση το μέτωπο

Πυρκαγιά στον Σχίνο: Ξεκίνησε από ελαιώνα, σε ύφεση το μέτωπο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από έναν ελαιώνα ξεκίνησε η πυρκαγιά που καίει, από εχθές το βράδυ, δασική έκταση στην περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου.

Αυτή την ώρα, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση και με εντολή του, από την πρώτη στιγμή, είχε μεταβεί στο σημείο και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος. «Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε, γιατί είναι μια μεγάλη φωτιά που εξελίχθηκε μέσα σε δάσος με πεύκα», ανέφερε ο κ. Κολοκούρης.

Πυρκαγιά στον Σχίνο: Ξεκίνησε από ελαιώνα, σε ύφεση το μέτωπο-1

Εξήγησε, δε, ότι έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις από όλη τη χώρα, καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο. «Θέλω να εξαλείψω κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης», τόνισε. 

Διαβάστε επίσης⇒ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς

Εκτός από 17 αεροσκάφη, επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, από αέρος συντονίζουν δύο ελικόπτερα, (ένα της ΕΛ.ΑΣ. στο οποίο επιβαίνει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ένα της Πυροσβεστικής), ενώ ένα ακόμα Σινούκ του στρατού συμμετέχει στη κατάσβεση.

Πυρκαγιά στον Σχίνο: Ξεκίνησε από ελαιώνα, σε ύφεση το μέτωπο-2

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά παραμένουν άγνωστα, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κολοκούρης, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε μέσα από έναν ελαιώνα. Σημειώνεται ότι, το βράδυ, μετέβη στον τόπο της πυρκαγιάς, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνση των αιτιών που την προκάλεσαν.

Πυρκαγιά στον Σχίνο: Ξεκίνησε από ελαιώνα, σε ύφεση το μέτωπο-3

Μέχρι στιγμής, έχουν εκκενωθεί προληπτικά οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννου και Αγίας Παρασκεύης, όπως και οι οικισμοί Σχίνου, Αγίας Σωρήρας, Βαρδακιών, Μαυρολίμνης, Μάζι και Παρασκευά. Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, το πρωί, απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Διαβάστε επίσης⇒ Πυρκαγιά στον Σχίνο Λουτρακίου: Εκκενώθηκαν οικισμοί, ζημιές σε σπιτιά

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Πυρκαγιά στον Σχίνο: Ξεκίνησε από ελαιώνα, σε ύφεση το μέτωπο-4

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς», ανέφερε στο ΑΠΕ, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. 

«Η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις χτες το βράδυ, γιατί στην περιοχή που απ’ όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι», εξήγησε ο ίδιος. 

Πυρκαγιά στον Σχίνο: Ξεκίνησε από ελαιώνα, σε ύφεση το μέτωπο-5

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός τους θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Πυρκαγιά στον Σχίνο: Ξεκίνησε από ελαιώνα, σε ύφεση το μέτωπο-6

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, κάτι που κάνει λίγο καλύτερη την κατάσταση. Ωστόσο, οι επικεφαλής φοβούνται αναζωπυρώσεις προς το μεσημέρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή