Το 33% των 65άρηδων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο

Το 33% των 65άρηδων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους τρεις Ελληνες ηλικίας 65-74 ετών χρησιμοποιεί πλέον το Διαδίκτυο στην Ελλάδα, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με την προ κορωνοϊού εποχή, αλλά πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν, αν μη τι άλλο, την ώθηση που έδωσε η πανδημία στην εξοικείωση ολοένα και περισσότερων πολιτών να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για αγορές, εργασία, εκπαίδευση, αλλά και για επικοινωνία, με τις βιντεοκλήσεις να γίνονται ιδιαιτέρως δημοφιλείς. Ταυτόχρονα, όμως, δείχνουν και την υστέρηση στην Ελλάδα στον τομέα αυτό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τους τελευταίους μήνες του 2020 το 33% των πολιτών στην Ελλάδα ηλικίας 65-74 ετών χρησιμοποίησε το Internet. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019, πριν δηλαδή από την εκδήλωση της πανδημίας, ήταν 29%. Η επίδοση της Ελλάδας, πάντως, είναι η τρίτη χαμηλότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 65-74 ετών που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο καταγράφηκε στη Βουλγαρία, 25%. Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Κροατία (28%) και μετά η Ελλάδα.

Το 2020 ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 61%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Δανία (94%) και να ακολουθούν το Λουξεμβούργο και η Σουηδία, όπου το 91% των πολιτών ηλικίας 65-74 ετών χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο το 2020. Σε υψηλές θέσεις είναι και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία (90%) και η Φινλανδία (88%). Αντιθέτως, και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καταγράφονται σχετικά χαμηλά ποσοστά, όπως 39% στην Πορτογαλία και 45% στην Ιταλία. Στην Ισπανία, αντιθέτως, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 70%.

Τα ποσοστά στην Ελλάδα δείχνουν και ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Ετσι, ενώ στις ηλικίες 25-34 χρήση του Διαδικτύου κάνει το 97% και στις ηλικίες 35-44 το 93%, τα ποσοστά μειώνονται αρκετά στις επόμενες ηλικιακές ομάδες: 84% στις ηλικίες 45-54 και 64% στις ηλικίες 55-64 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή