Ζώα συντροφιάς: Εξέταση ενστάσεων και πιθανές αλλαγές στο νομοσχέδιο

Ζώα συντροφιάς: Εξέταση ενστάσεων και πιθανές αλλαγές στο νομοσχέδιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στο υπουργείο Εσωτερικών οι έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που αφορά τα ζώα συντροφιάς, «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς –  Πρόγραμμα Αργος», η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ. Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές, όπως άλλωστε έχει σαφώς αφήσει να εννοηθεί και ο αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας με πρόσφατες δηλώσεις του. Ωστόσο, διευκρινίζεται, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να απομακρυνθεί από την αρχική στόχευση του νέου νομοθετήματος, η οποία είναι ο περιορισμός του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων αλλά και των κουταβιών που εγκαταλείπονται να πεθάνουν έπειτα από ανεπιθύμητες γέννες οικόσιτων ζώων. Τις επόμενες δύο εβδομάδες –έως ότου το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σύμφωνα με τον προγραμματισμό– αναμένεται να εξεταστούν οι ενστάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Τα περισσότερα σχόλια, πάνω από 10.000, κατατέθηκαν για το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου που αφορά τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς και κυρίως τη διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική στείρωση για όλα τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάταξη ως έχει αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο κάποιων εξαιρέσεων όσον αφορά τη στείρωση, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται ρητώς αλλά, όπως ορίζεται, θα αποφασίζονται με υπουργική απόφαση. Η πλειονότητα των σχολίων αναφέρεται στην υποχρεωτική στείρωση ως «ακρωτηριασμό», κάποιοι μάλιστα κάνουν τη σύγκριση με τα παιδιά τους. Επίσης, το ίδιο σχόλιο εμφανίζεται αυτολεξεί με διαφορετικές υπογραφές. Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι συμφωνούν με την υποχρεωτική στείρωση κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού κουταβιών που εγκαταλείπονται στα σκουπίδια. 

Πάνω από 4.000 σχόλια συγκέντρωσε και η διάταξη που αφορά την εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς, η οποία πλέον μπορεί να πραγματοποιείται –σύμφωνα με το νομοσχέδιο– μόνο από επίσημες επιχειρήσεις εκτροφής, ενώ τα ζώα που γεννιούνται θα πρέπει να σημαίνονται υποχρεωτικά και να καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Με τη συγκεκριμένη διάταξη οι αγγελίες για υιοθεσία θα πρέπει να συνοδεύονται από τον αριθμό ταυτοποίησης του ζώου αλλά και στοιχεία του πωλητή. Σύμφωνα με τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί, με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι υιοθεσίες, ενώ παράλληλα οι ερασιτέχνες εκτροφείς που ασχολούνται με τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές, δεν μπορούν να συνεχίσουν νομίμως την εκτροφή. 

Την έντονη εναντίωσή της στο νομοσχέδιο εκφράζει και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων με ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητώντας να επιστρέψει η αρμοδιότητα της ευθύνης για τα ζώα συντροφιάς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Κύριο στοιχείο του νόμου είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και η παράδοση της διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων για τα αδέσποτα σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ», τονίζουν δηλώνοντας την αντίθεσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή