Πυρκαγιά σε Κορινθία – Δυτική Αττική: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη για να ελεγχθούν όλα τα μέτωπα

Πυρκαγιά σε Κορινθία – Δυτική Αττική: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη για να ελεγχθούν όλα τα μέτωπα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο, εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κορινθία και Δυτική Αττική

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο, εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κορινθία και Δυτική Αττική.

⇒ Δείτε ακόμη: Εικόνες από την καταστροφή

Το βράδυ της Παρασκευής, υπήρχαν μικροεστίες και μικρές αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας εναέρια μέσα -αεροσκάφη και ελικόπτερα- πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού από αέρος, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το πύρινο μέτωπο.

Επί ποδός παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της έντασης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την επιχείρηση κατάσβεσης, ωστόσο, δυσκολεύει και το ανάγλυφο του εδάφους, καθώς οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν δύσβατα σημεία -εντός χαράδρας- όπου μαίνεται η πυρκαγιά. 

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι, κοντά στα Μέγαρα, έπειτα από αναζωπύρωση που σημειώθηκε στην περιοχή. Ωστόσο, το βράδυ η εικόνα ήταν καλύτερη στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ν. Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί

Σε δηλώσεις του από τα Παπαγιαννέικα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν εκείνη την ώρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είπε, «έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει».

Ο ίδιος τόνισε πως η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς πάντως να έχει οριοθετηθεί, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «όλα θα πάνε καλά».  

Στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα

Ο κ. Χαρδαλιάς το πρωί είχε σημειώσει ότι, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus, η απεικόνιση δείχνει ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της νύκτας που πέρασε οι δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας μέτωπα στις Αιγειρούσες – Ντουράκος, στην Ιερά Μονή Άη Γιάννη και στο Χάνι Δερβενίου, με τις ριπές του ανέμου να φθάνουν και τα 8 μποφόρ.

Όσον αφορά εκκενώσεις οικισμών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

Σχετικά με ζημιές σε σπίτια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως έχουν καταγραφεί καταστροφές σε οικίες, αγροικίες και εξοχικά που στην πλειονότητα τους βρίσκονταν διάσπαρτα και εκτός οικισμών.

Τέλος, σχετικά με το 112 και γιατί δεν λειτούργησε κατά το πρώτο βράδυ, ο υφυπουργός επεσήμανε πως «είναι η έσχατη λύση για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, την πρώτη νύκτα δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί. Δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με κύριο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή