Μπλόκο στις εργασίες κατασκευής του Αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο

Μπλόκο στις εργασίες κατασκευής του Αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο Αμύνταιο της Φλώρινας πέτυχαν δικαστικά δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις και δύο σύλλογοι της περιοχής. Η αδειοδότηση του έργου έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες, καθώς η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο αποτελεί καταφύγιο για είδη απειλούμενα με εξαφάνιση όπως η καφέ αρκούδα και ο λύκος. Στο πλευρό των αντιδρώντων στάθηκε και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Νυμφαίου.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία υπέβαλλαν οι οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ (με μακρά παρουσία στην περιοχή), ο Σύλλογος Απανταχού Νυμφαιωτών και ο Σύλλογος Φίλων Νυμφαίου εκδικάστηκε σήμερα το πρωί στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Η αίτηση έγινε δεκτή και το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για παύση εργασιών, ορίζοντας δικάστιμο για την υπόθεση στις 3 Ιουνίου.

Η αίτηση αφορούσε αιολικό πάρκο στη θέση Αερορράχη-Αετός, ισχύος 14 MW, της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Αεροράχη ΑΕ» (συμφερόντων της πορτογαλικής EDPR), το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. «Ο αιολικός σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί έξω από το Νυμφαίο, σε μια υπέροχη περιοχή, στην οποία πραγμαατοποείται τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα LIFE για τη συμβίωση ανθρώπου και αρκούδας- όχι ακριβώς το καλύτερο παράδειγμα. Πρόκειται για ένα παράδειγμα, όπου η βιοποικιλότητα μένει αθωράκιστη απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της λανθασμένης χωροθέτησης αιολικών σταθμών στη χώρα μας», λέει ο Γιώργος Μερτζάνης από την Καλλιστώ. 

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος να παρέμβει. «Ο Αρκτούρος, η Ορνιθολογική και η Καλλιστώ απευνθυθήκαμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να εξετάσει τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς κατά τη γνώμη μας ο φάκελός της παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, ενώ στηρίζεται με μια περιβαλλοντική μελέτη που έγινε πριν από 13 χρόνια», λέει ο κ. Μερτζάνης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκε στο αίτημα των τριών οργανώσεων, ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον φάκελο του έργου. Λίγες ημέρες αργότερα όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έδωσε άδεια εγκατάστασης του αιολικού σταθμού. «Να σημειωθεί ότι σε γειτονική περιοχή το υπουργείο πρόσφατα «πάγωσε» ανάλογο αιολικό πάρκο καθώς δεν είχε γίνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη. Ψάχνοντας τις άδειες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ανακαλύψαμε ότι παλαιότερα τα δύο έργα είχαν υποβληθεί ως ένα ενιαίο, που στη συνέχεια «έσπασε» σε δύο κομμάτια».

Στο πλευρό όσων διαμαρτύονται βρέθηκε σήμερα και ο Γιάννης Μπουτάρης. «Η περιοχή όπου σχεδιάζεται το έργο είναι βιότοπος της αρκούδας και το λύκου, είδη απειλούμενα με εξαφάνιση. Δεν είναι μόνο οι  ανεμογεννήτριες που θα επηρεάσουν την περιοχή, είναι και όλα αυτά τα συνοδά έργα που χρειάζονται, όπως οι τεράστιοι δρόμοι. Δεν είμαι ενάντια στις ανεμογεννήτριες αλλά στην άναρχη χωροθέτησή τους. Η περιοχή του Νυμφαίου επιδιώκει εδώ και δεκαετίες ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στο περιβάλλον», λέει στην «Κ». «Δυστυχώς έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο που  αδειοδοτήθηκε το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο. Το περασμένο Σάββατο στις 6 το απόγευμα μέσα σε καταρρακτώδη βροχή ανέβηκαν στο βουνό βαριά μηχανήματα. Καλέσαμε την αστυνομία και όπως αποδείχθηκε είχαν άδεια με λάθος ημερομηνίες. Όλα αυτά δεν δημιουργούν καλό προηγούμενο».

«Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας μας χαροποιεί, γιατί η περιβαλλοντική μελέτη του έργου πρέπει οπωσδήποτε να επανεξεταστεί», λέει ο κ. Μερτζάνης. «Γενικά πάντως μας προβληματίζει ο τρόπος που αδειοδοτούνται τα αιολικά πάρκα αυτή την περίοδο. Το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ καθυστερεί. Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές καθυστερούν. Και εντωμεταξύ οι άδειες δίνονται βροχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή