ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρίδου: Τα συμπτώματα από τον εμβολιασμό είναι συμβατά με αυτά μιας απλής ίωσης

theodoridoy-ta-symptomata-apo-ton-emvoliasmo-einai-symvata-me-ayta-mias-aplis-iosis-561374662

«Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό, όπως πόνος στο χέρι, τοπικός ερεθισμός, πυρετός, κεφαλαλγία, ατονία για λίγα 24ωρα είναι συμβατά με τα συμπτώματα μια απλής ίωσης», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σχετικά με τα θρομβωτικά συμπτώματα, είπε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνια και η συμπτωματολογία είναι επίμονη κεφαλαλγία ή πόνος στο θώρακα, ή εμφάνιση πόνου σε κάποιο από τα άκρα, κάποιο σύμπτωμα στα μάτια και εμφάνιση στο δέρμα μικρών αιμορραγικών στιγμάτων».

«Αυτά είναι τα συμπτώματα σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών», είπε.

Τόνισε ότι «ευτυχώς υπάρχει η γνώση αντιμετώπισής τους».

Έκανε λόγο για δυστοκία στη άμεση συμπλήρωση ιατρικών στοιχείων και συνέστησε προσοχή στο υγειονομικό προσωπικό για την έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας, διότι μόνο έτσι ενημερώνεται ο ΕΟΦ και κινείται ο μηχανισμός για την διερεύνηση του κάθε περιστατικού. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός, είπε ότι «το θέμα είναι ανοιχτό. Σε όλες τις περιπτώσεις, η απόφαση της Πολιτείας θα είναι η καθοριστική. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συζητήσει κυρίως για τον εμβολιασμό των υγειονομικών».