Κορωνοϊός και παιδιά: Πώς τα προστατεύουμε ώσπου να εμβολιαστούν

Κορωνοϊός και παιδιά: Πώς τα προστατεύουμε ώσπου να εμβολιαστούν

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές οικογένειες ανά τον κόσμο είναι μπερδεμένες με την τακτική εμβολιασμού των ενηλίκων, και πλέον και των εφήβων, καθώς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με τα ανεμβολίαστα παιδιά τους.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έκαναν έρευνα μεταξύ 828 ειδικών σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οικογένειες με παιδιά αυτό το καλοακίρι, καθώς και τι πρόκειται να κάνουν οι ίδιοι. Το μίγμα λοιμωξιολόγων, ειδικών στην περίθαλψη, στην παιδιατρική και άλλων τόνισαν ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, δεδομένου ότι η Pfizer έχει δηλώσει ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχει διαθέσιμα εμβόλια για ηλικίες από 2 ετών και άνω.

Από τους ερωτηθέντες ειδικούς το 92% απάντησαν ότι σκοπεύουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους το ταχύτερο δυνατό, ενώ υπογράμμισαν ότι νεότερες μεταλλάξεις ενδεχομένως είναι πιο επικίνδυνες για τους ανηλίκους.

Ώσπου να εμβολιαστούν και τα παιδιά, οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι οι οικογένειες με μικρά παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασία όπως οι μάσκες, η υγιεινή των χεριών και οι αποστάσεις, περισσότερο από ό,τι οι φίλοι τους που δεν έχουν παιδιά.

Παρά ταύτα κάποιες δραστηριότητες θα πρέπει να επανεκκινήσουν για τα παιδιά ώστε να προστατευθεί η ψυχική αλλά και η σωματική τους υγεία, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να είναι παιδιά», λέει ο Μακ Μακάλοου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αριζόνα Στέιτ. «Μπορεί οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους να μην είναι απολύτως ασφαλείς, ωστόσο τα πλεονεκτήματά τους πιθανότατα υπερτερούν τους κινδύνους για όλο τον πληθυσμό», προσθέτει .

Συνολικά οι ειδικοί αποφαίνονται ότι οι γονείς θα πρέπει να εκτιμούν τα μικρά υγειονομικά ρίσκα έναντι των πλεονεκτημάτων που έχει το άνοιγμα του κόσμου για τα παιδιά με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων και των ερεθισμάτων. Ειδικά οι επιδημιολόγοι που ερωτήθηκαν τόνισαν τη σημασία του να αναλογίζονται οι γονείς την τοπική κατάσταση της πανδημίας ανά περιοχή στην οποία βρίσκονται με τα παιδιά τους.

Στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμένοι έχουν πλέον δικαίωμα να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και αποστάσεις για τις οικογένειες με παιδιά. Το 52% των ειδικών λέει ότι οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να πλησιάζουν τους εμβολιασμένους που δεν φορούν μάσκα εφόσον φορούν οι ίδιοι μάσκα, αλλά 46% είναι κατά τού να πλησιάζουν τα παιδιά όσους δεν φορούν μάσκα.

Καλό θα είναι να φορούν και οι γονείς τη μάσκα σε δημόσιους χώρους, ακόμη και αν έχουν οι ίδιοι εμβολιαστεί, όχι μόνο για να μη μεταδώσουν στα παιδιά τους τον κορωνοϊό αλλά και για να δίνουν το παράδειγμα στα ίδια τους τα παιδιά, τονίζει η Κορίν Μακντάνιελς-Ντέιβιντσον, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλια και παιδιά: Οι ΝΥΤ απαντούν σε 5 βασικά ερωτήματα

Επίσης η πλειονότητα των ειδικών αποτρέπει τις οικογένειες με παιδιά να συναναστρέφονται άλλες που επίσης έχουν παιδιά σε κλειστούς χώρους. Μόνο το 11% των ειδικών προτρέπει σε ελεύθερες συναναστροφές οικογενειών με παιδιά σε κλειστούς χώρους.

Το 83% των ειδικών εκτιμά ότι σε ανοιχτούς χώρους είναι ασφαλές για τα παιδιά να κάνουν δραστηριότητες όπου δεν μπορούν να φορούν μάσκα, όπως το μπάνιο στη θάλασσα ή ένα πικ νικ στην εξοχή. Ωστόσο γενικώς τονίζεται η σημασία της τήρησης αποστάσεων ειδικά όπου υπάρχουν άγνωστοι γύρω.

Αντιθέτως το 72% είναι ενάντια σε αντίστοιχες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους εφόσον τα παιδιά δεν μπορούν να φορούν μάσκα, λόγω της αυξημένης πιθανότητας μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάποιοι μάλιστα φοβούνται ότι αυτή μπορεί να είναι και η κινητήρια δύναμη τυχόν τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Σχετικά με τις πτήσεις, οι ειδικοί προτείνουν όσο λιγότερες και συντομότερες πτήσεις γίνεται, ενώ συνιστούν τη χρήση διπλής μάσκας για τα παιδιά. Κάποιοι πάντως προτιμούν να αποφύγουν εντελώς τα αεροπλάνα με τα παιδιά τους.

Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του 64% τονίζει ότι τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να φορύν μάσκες όταν κάνουν εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες ή παίζουν την παιδική χαρά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο, και μικρότερος σε άλλα σπορ όπως το τένις ή το βόλεϊ.

Εκεί όμως που συμφωνούν όλοι είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά. Όπως δηλώνουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί, δε θα τελειώσει η πανδημία αν δεν εμβολιάσουμε και τα παιδιά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή