Πάρκο ΦΙΞ: Ένας νέος πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα

Πάρκο ΦΙΞ: Ένας νέος πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια απρόσμενη απόδραση από το γκρίζο της πόλης. Στις αρχές του 20ού αιώνα, στο ίδιο σημείο είχε φιλοξενηθεί ένα από τα πρώτα εργοστάσια ζυθοποιίας και παγοποιίας στην Ελλάδα. Πλέον, στο μέρος αυτό, σε μία από τις πιο πυκνοδομημένες αστικές περιοχές της Αθήνας, βρίσκεται ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου. Μόλις ολοκληρώθηκε η ανάπλασή του και το ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ υποδέχεται τις τελευταίες ημέρες τους πρώτους επισκέπτες του.

Εξαιτίας των νέων συνθηκών που επικράτησαν λόγω της πανδημίας, οι πολίτες στράφηκαν προς τους εξωτερικούς χώρους. Ανακάλυψαν ξανά τις πλατείες και τα πάρκα στις γειτονιές τους, όρισαν νέους τόπους συνάντησης, άθλησης και αναψυχής. Εξερεύνησαν την πόλη και εντόπισαν σημεία τα οποία μπορεί προηγουμένως να αγνοούσαν ή να μην εκτιμούσαν όσο τους άξιζε. Οι συνήθειες άλλαξαν, όμως η ανάγκη για συνύπαρξη και κοινωνική αλληλεπίδραση έμεινε αναλλοίωτη. 

Πάρκο ΦΙΞ: Ένας νέος πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα-1

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία μέσω της ιστορικής ετικέτας της, FIX Hellas, υποστήριξε την ανάπλαση ενός «κρυμμένου διαμαντιού» στα Πατήσια, του Πάρκου ΦΙΞ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου». 

Η εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecospaces, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, εκπόνησε τη σχετική μελέτη, ώστε το πάρκο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, και σήμερα αποτελεί πρότυπο αστικών αναπλάσεων. Συνολικά φυτεύτηκαν πάνω από 4.500 ανθεκτικά μεσογειακά φυτά, διαφόρων ποικιλιών, και στο κεντρικό τμήμα του πάρκου δημιουργήθηκε ένα κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις (sensory garden). Σε αυτόν, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε φυτά με διαφορετικές υφές φυλλώματος και ανθών και μεγάλο βοτανικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, παρέχει ευεργετικά οφέλη σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους αλλά και παιδιά, αφυπνίζοντας τις αισθήσεις τους μέσα από μια διάδραση με αρώματα και συνθέσεις φυτών. Στο νότιο τμήμα του πάρκου, γύρω από το σιντριβάνι, έχουν φυτευτεί αειθαλείς μεσογειακοί θάμνοι και υδροχαρή φυτά. Στο δυτικό τμήμα έχουν τοποθετηθεί πλατάνια, ενώ στο ανατολικό έχει αποκατασταθεί η επιφάνεια του χλοοτάπητα, καθιστώντας το ιδανικό σημείο για υπαίθριες δραστηριότητες. 

Πάρκο ΦΙΞ: Ένας νέος πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα-2

Στη βόλτα τους στο ανανεωμένο πάρκο ΦΙΞ, κάτοικοι και επισκέπτες της γειτονιάς έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια μόνιμη υπαίθρια έκθεση, που κοσμεί τα 27 παγκάκια του πάρκου. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η FIX Hellas, σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ, έδωσαν τη δυνατότητα στους σπουδαστές των τμημάτων Γραφιστικής και Καλών Τεχνών να φιλοτεχνήσουν τα παγκάκια, με την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών και καθηγητών τους. Έμπνευσή τους αποτέλεσε το αστικό τοπίο, έννοιες αλληλένδετες με την αγαπημένη ελληνική μπύρα, όπως η φιλία, οι γειτονιές, καθώς και η ισχυρή σύνδεση με την ιστορική αυτή περιοχή.

Άλλωστε, το όνομα του πάρκου έχει τις ρίζες του στο παλιό εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας Κλωναρίδου, το οποίο χτίστηκε στον ίδιο χώρο στις αρχές του 1900 κι έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τεχνητό πάγο και ψυκτικά μηχανήματα, καθιερώνοντας το σήμα της FIX Hellas ως συνώνυμο της ελληνικής μπύρας.

Πάρκο ΦΙΞ: Ένας νέος πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα-3

«Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η υλοποίηση πρωτοβουλιών ουσιαστικής προσφοράς προς την κοινωνία είναι συστατικό στοιχείο του εταιρικού σκοπού μας να “Ζυθοποιούμε για ένα Καλύτερο Σήμερα και Αύριο”. Γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων να συνδράμουμε, μέσω του Athens Partnership και του προγράμματος “Υιοθέτησε την Πόλη σου”, στη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου αστικού πάρκου, που θα αποτελεί στο εξής ιδανικό τόπο συνάντησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Συνεχίζοντας την παράδοση της FIX Hellas, μιας μπύρας που αποτελεί την καρδιά του ελληνικού τρόπου ζωής, είμαστε βαθιά ικανοποιημένοι που πλέον το Πάρκο ΦΙΞ, ένας χώρος που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική ζυθοποιία, παραδίδεται ανανεωμένο στους κατοίκους και επισκέπτες των Αθηνών», αναφέρει ο Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Dejan Beko.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή