Οργανωμένο έγκλημα: Το σχέδιο για τη νέα Task Force

Οργανωμένο έγκλημα: Το σχέδιο για τη νέα Task Force

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται ήδη από χθες το σχέδιο δημιουργίας μεικτής ομάδας δράσης της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Η προοπτική της άτυπης ενοποίησης των υπηρεσιών που ασχολούνται με υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας συζητήθηκε αρχικά την Τρίτη, σε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο νέος, δεύτερος γύρος συζητήσεων έγινε χθες στο κτίριο της ΓΑΔΑ, το οποίο επισκέφθηκε τις πρωινές ώρες ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η αλλαγή στο οργανόγραμμα της Ασφάλειας και η προοπτική δημιουργίας αυτού που την περίοδο 2013-2014 είχε ονομαστεί «ελληνικό FBI» υπήρχε στα σχέδια των στελεχών της Κατεχάκη. Ωστόσο, το πρόσφατο μπαράζ φόνων που συσχετίστηκαν με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως αυτές του Μιχάλη Καπίρη, του Τάσου Μπερδέση και του Αλβανού Αριστείδη Πάπα στα Σεπόλια, επισπεύδουν τις εξελίξεις.  

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ», στη χθεσινή συνάντηση στη ΓΑΔΑ αποφασίστηκε στη μεικτή ομάδα να μετάσχουν ένας έως δύο αξιωματικοί από τις υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Αστυνομικούς θα διαθέσουν ακόμα η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών, η Οικονομική Αστυνομία και το Ηλεκτρονικό Εγκλημα. Επικεφαλής της άτυπης Task Force θα είναι ο διοικητής της Ασφάλειας Πέτρος Τζεφέρης. Αποστολή της θα είναι η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών για τη δράση των λεγόμενων «νονών της νύχτας» και η διοχέτευσή τους στις επιχειρησιακές μονάδες της Ασφάλειας. Στόχος είναι να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών και ταυτόχρονα να βελτιωθεί το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΛ.ΑΣ., ακόμα και με «περιηγήσεις» αστυνομικών στα προφίλ των υπόπτων στα κοινωνικά δίκτυα. 

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι έλεγχοι από στελέχη της Ασφάλειας στα στέκια και «πιάτσες» της νύχτας. Ξεκίνησαν προ δεκαπενθημέρου παράλληλα με την επαναλειτουργία της εστίασης και αναμένεται να συνεχιστούν. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών απελευθερώθηκαν από «αλλότρια καθήκοντα» (σ.σ. όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.) και μετέχουν σε εφόδους στις περιοχές, όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες μπράβων. Μάλιστα, δεν περιορίζονται σε αυτό. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι αρκετά πρόσωπα-κλειδιά που δραστηριοποιούνται στη νύχτα έχουν κληθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα γραφεία της Ασφάλειας για συζητήσεις αναφορικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. «Μόνο στις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν έλεγχοι σε 65 “μαγαζιά” και 25 “στοχευμένοι” έλεγχοι σε στέκια της νύχτας», ανέφερε προ ημερών σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης. 

Περιπολίες

Τέλος, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που επλήγη από τα τελευταία γεγονότα, η αστυνομία ξεκίνησε από χθες στις 6 το πρωί εντατικότερες περιπολίες σε όλο το λεκανοπέδιο. Γίνονται από μεικτές ομάδες της Ασφάλειας, της Αμεσης Δράσης, της ΟΠΚΕ σε περιοχές που έχουν επιλεγεί με βάση τους δείκτες εγκληματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή