ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρίδου: Ανεμβολίαστο το 90% όσων εισάγονται με Covid σε νοσοκομεία

Θεοδωρίδου: Ανεμβολίαστο το 90% όσων εισάγονται  με Covid σε νοσοκομεία

Πάνω από το 90% των ανθρώπων που εισάγονται με Covid-19 στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σημείωσε δε ότι διαπιστώνεται μια μερίδα μεγάλων ανθρώπων, άνω των 60 ετών, αρνείται να εμβολιαστεί. «Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε για να πείσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ».

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι «στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε ακόμα δουλειά».

«Θα ζυγίσουμε πολύ το θέμα των εμβολιασμών στα παιδιά και θα αποφασίσουμε το χρόνο, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα», είπε.

«Η επιτροπή εμβολιασμών είναι η κατάλληλη για το θέμα και θα μελετήσει όλα τα ζητήματα. Θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό που θα στηρίξει την απόφασή της», πρόσθεσε.

Για τη σύσταση της μιας δόσης σε όσους έχουν νοσήσει, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «εξαιρούνται όσοι έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια, είτε λόγω βασικού νοσήματος είτε λόγω θεραπείας», τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει: «ο εμβολιασμός εντός των πρώτων τριών μηνών από την διάγνωση της νόσου με δύο δόσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και αν αυτά σχετίζονται με τα εμβόλια στην χώρα μας, είπε ότι για ορισμένες περιπτώσεις η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης έχει αποφανθεί και έχει στείλει τα στοιχεία στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. «Είχαμε περιπτώσεις σοβαρές που συνδυάζονται με το εμβόλιο αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τον αναμενόμενο αριθμό των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου ερωτηθείσα για το αν θα ισχύσει και στην Ελλάδα η σύσταση διεθνών οργανισμών που λέει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα κάνουν τεστ ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο αν έχουν συμπτώματα, τόνισε ότι θα ισχύσει και στην χώρα μας.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για άτομα που έχουν κάνει μόνο την μία δόση του εμβολίου και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα χρειάζεται να κάνουν ούτε self test. 

Τέλος όσον αφορά στις εγκύους, είπε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο covid-19 προκαλεί σοβαρές βλάβες στον πλακούντα με αποτέλεσμα δυσάρεστες καταστάσεις και στο έμβρυο, κάτι που ενισχύει την σύσταση για εμβολιασμό και των εγκύων, εξηγώντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο.