Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 25 έως 29 από την Πέμπτη

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 25 έως 29 από την Πέμπτη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοίγει» την Πέμπτη 10 Ιουνίου η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, για τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η πρόσβαση στα άτομα αυτής της ηλικίας στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αφού ούτως ή άλλως η πλατφόρμα –παρά τα λίγα προς το παρόν διαθέσιμα ραντεβού– έχει ήδη ανοίξει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χορηγείται στα άτομα κάτω των 30 ετών με βάση τις ειδικές συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το ποσοστό όσων έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου στις ηλικίες άνω των 60 ετών είναι 71%, ενώ εάν συνυπολογιστούν και όσοι είχαν προγραμματίσει ραντεβού για εμβόλιο είναι 74,3%. Στους άνω των 60 ετών η ηλικιακή ομάδα με την καλύτερη συμμετοχή είναι οι 75-79 ετών, όπου το 79% έχει εμβολιαστεί και το 82% είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχουν κλείσει ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών, το 58% έχει κάνει έστω μία δόση, 66,5% μαζί με τα ραντεβού για εμβόλια, στους 50 έως 54 ετών το 53% (62%), στους 45 έως 49 το 39% (58%), στους 40 έως 44 ετών το 33% (49%), στους 35 έως 39 ετών το 25% (38,6%) και στους 30 έως 34 ετών το 21% έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ποσοστό που ανεβαίνει στο 33% εάν συνυπολογιστούν όσοι έχουν κλείσει ραντεβού. 

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η σύσταση για μία δόση σε όσους έχουν νοσήσει στο παρελθόν από την COVID-19, δεν ισχύει για τα άτομα με ανοσιακή ανεπάρκεια είτε εξαιτίας της ίδιας της νόσου τους, είτε λόγω της θεραπείας που λαμβάνουν (π.χ. μεταμοσχευμένοι ασθενείς). Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει η σύσταση για δύο δόσεις εντός των πρώτων τριών μηνών από τη διάγνωση της νόσου COVID-19.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 808 νέα κρούσματα της COVID-19 (σε σύνολο περίπου 20.700 τεστ, που σημαίνει ποσοστό θετικότητας 3,9%) και 24 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 από την αρχή της πανδημίας έως και χθες είναι 12.301. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 392 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ καταγράφηκαν 129 εισαγωγές νέων ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα λαμβάνουν με τον ΑΜΚΑ τους από το φαρμακείο τρία δωρεάν self tests που θα τους καλύψουν έως τις 30 Ιουνίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή