Κύκλωμα ναρκωτικών στη Μύκονο: Το δήθεν τροχαίο και οι διασυνδέσεις με τη Χάγη

Κύκλωμα ναρκωτικών στη Μύκονο: Το δήθεν τροχαίο και οι διασυνδέσεις με τη Χάγη

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης, τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη, και την ένοπλη επίθεση με ένα νεκρό στο Joy Bar της Γλυφάδας, τον Οκτώβριο του 2017, συνδέεται η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά σε Αθήνα και Μύκονο. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, τρεις υπήκοοι Αλβανίας και ένας Πολωνός, κατηγορούμενοι για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών. 

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση είχε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., 43χρονος Αλβανός ποινικός, που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών (ένοπλη συμπλοκή στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου). Αποφυλακίστηκε το 2015, αν και του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 47 ετών. 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 43χρονος υπήρξε στόχος της ένοπλης επίθεσης στο Joy Bar της Γλυφάδας που είχε γίνει τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου 2017. Αντ’ αυτού, ωστόσο, από τις σφαίρες των δύο δραστών είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένας από τους συνδαιτυμόνες του. Για εκείνη την υπόθεση κατηγορήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ένας άλλος Αλβανός, γνωστός με το ψευδώνυμο «Τάκης», με τον 43χρονο πάντως να καταθέτει στο πλαίσιο της ανάκρισης ότι ο «Τάκης» ουδεμία σχέση είχε με την εναντίον του επίθεση στο Joy.

Η έρευνα με στόχο την ομάδα που φέρεται να διακινούσε κοκαΐνη στη Μύκονο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, ωστόσο η δράση των μυστικών αστυνομικών κλιμακώθηκε έξι μήνες αργότερα. 

Λίγο πριν από το φετινό Πάσχα, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εντόπισαν τον 43χρονο Αλβανό στα Ιωάννινα.
Σκηνοθέτησαν ένα δήθεν τυχαίο έλεγχο της Τροχαίας και διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιούσε γνήσια αστυνομική ταυτότητα με στοιχεία ομογενούς από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Είδαν ακόμα ότι ο 43χρονος στάθμευσε το αυτοκίνητό του σε σπίτι στην πόλη των Ιωαννίνων. 

Το ακίνητο προέκυψε ότι ανήκε σε ομοεθνή του, που συνελήφθη μαζί με δύο Κροάτες τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη, για εισαγωγή 300 κιλών κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ. 

Ο 43χρονος μετέβη στην Αλβανία και κατά την επιστροφή του, δύο εβδομάδες αργότερα, προσήχθη στην Ασφάλεια Αττικής. Στην κατοχή του δεν βρέθηκαν ναρκωτικά παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των αστυνομικών. Οι τελευταίοι, ωστόσο, κατάσχεσαν τα κινητά του τηλέφωνα και ανακτώντας τα μηνύματα που αντάλλασσε μέσω των εφαρμογών Signal και WhatsApp απέκτησαν καθαρή εικόνα για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. 

Κύκλωμα ναρκωτικών στη Μύκονο: Το δήθεν τροχαίο και οι διασυνδέσεις με τη Χάγη-1

Διαδρομές

Από το περιεχόμενο της δικογραφίας προκύπτει ότι Αλβανός, «σύνδεσμος» του κυκλώματος στη Χάγη, προμηθευόταν κοκαΐνη από την Ολλανδία, την οποία στη συνέχεια μετέφερε στην Ελλάδα. Οι αστυνομικοί ανέσυραν από τα κινητά του 43χρονου φωτογραφίες (screenshots) με τις διαδρομές των ναρκεμπόρων στην Ολλανδία και στη Γερμανία, όπως και φωτογραφίες από τα σημεία συνάντησής τους, όπως για παράδειγμα ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή Nieuwegein της Ολλανδίας.  

Ενδεικτικά, αρχές Απριλίου ο 43χρονος Αλβανός συνομιλεί με τον σύνδεσμό του στην Ολλανδία, ο οποίος τον πληροφορεί ότι υπέστη ζημία 120.000 ευρώ έπειτα από κατάσχεση 3 κιλών κοκαΐνης στην κατοχή ενός Ελληνα διακινητή. «Μου έπιασαν τον Ελληνα. Εχασα 120.000. Στη Βρέμη, στη Γερμανία. Είχαν βάλει μπλόκα για όποιον περνούσε», λένε στη μεταξύ τους επικοινωνία. Ακόμα, στο κινητό του 43χρονου βρέθηκε χειρόγραφο σημείωμα με τίτλο «ΝΧΗΟ ΑKAUNT», δηλαδή λογαριασμός και σημειωμένα χρηματικά ποσά δίπλα σε ονόματα: Rino 16.960 euro, Landi 3.000 euro κ.ο.κ.

Ειδική κρύπτη σε μοτοσικλέτα

Μετά την εισαγωγή της στην Ελλάδα, η κοκαΐνη μεταφερόταν και διακινούνταν στη Μύκονο. 

Τη διαχείριση των ναρκωτικών και τη μεταφορά τους στο Νησί των Ανέμων είχαν αναλάβει δύο 30χρονοι υπήκοοι Αλβανίας. Ο ένας εξ αυτών διαπιστώθηκε στη διάρκεια της παρακολούθησης ότι πραγματοποιούσε τακτικά δρομολόγια από και προς τη Μύκονο με μια μοτοσικλέτα Triumph Tiger, στην οποία είχε κατασκευάσει ειδική κρύπτη. 

Στην υπόθεση κατηγορείται ότι εμπλέκεται και ένας Πολωνός, μόνιμος κάτοικος Μυκόνου. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Μύκονο και φέρεται να παραλάμβανε την κοκαΐνη από τους Αλβανούς συνεργούς του. 

Οι συλλήψεις των υπόπτων έγιναν την 4η Ιουνίου, με τη συνολικά κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης πάντως να μην υπερβαίνει τα 73 γραμμάρια.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν στελέχη της λιμενικής αρχής Μυκόνου και συνέδραμαν τη μυστική έρευνα με ένα drone.

Οι απολογίες των τεσσάρων συλληφθέντων είναι προγραμματισμένες για σήμερα στις 11 π.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή