Τέλος η νυχτερινή απαγόρευση από 1η Ιουλίου – Ποια μέτρα αίρονται

Τέλος η νυχτερινή απαγόρευση από 1η Ιουλίου – Ποια μέτρα αίρονται

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων επιτρέπει προσεκτικές άρσεις περιορισμών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος μπαίνει στην νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η άρση μιας σειράς μέτρων.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς, αφού αναφέρθηκε επίσης στην βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, σημείωσε ότι αυτό επιτρέπει προσεκτικές άρσεις των περιορισμών, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι «αυτό δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας».

Ποια μέτρα αίρονται:

  • Από το Σάββατο (12/6) επεκτείνεται το ωράριο στο curfew (απαγόρευση κυκλοφορίας). Θα αρχίζει στη 1.30 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 05.00.
  • Από την 1η Ιουλίου σταματάει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.
  • Από το Σάββατο (12/6) επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.
  • Από το Σάββατο (12/6) ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές όπου υπάρχουν δύο ελεύθερες δίοδοι, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Από το Σάββατο (12/6) αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
  • Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, θα επιτρέπονται μόνο όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στις περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
  • Από τις 14/6 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.
  • Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.

Ανοίγουν πάνω από 400.000 ραντεβού

Αναμένεται να ξεπεράσουμε, σήμερα, για ακόμα μία φορά, τους 100.000 εμβολιασμούς, ενώ το 23,7% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα ανοίγουν 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna (ειδικότερα, 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Phizer, τα 96.300 της J&J και τα 84.000 της Moderna).

Από αύριο Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25 -29 χρόνων για τα τρία παραπάνω εμβόλια. 

Έκανε επίσης λόγο για μείωση κρουσμάτων σε όλες τις περιφέρειες, τόνισε ότι ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος ανέρχεται σε 1.056 κρούσματα, ενώ η διάμεση ηλικία είναι στα 36 έτη και ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5%.

Στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και ειδικά όσοι εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι δοκιμάστηκε η ψυχική τους υγεία και αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. 

Τέλος η νυχτερινή απαγόρευση από 1η Ιουλίου – Ποια μέτρα αίρονται-1

Τα κρούσματα

Σε 890 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.  Σήμερα Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, ανακοινώθηκαν 15 θάνατοι, ενώ σε 381 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση με λανθασμένα στοιχεία, η οποία αποσύρθηκε λίγο αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή