Επιστολή για την προστασία θυμάτων κακοποίησης

Επιστολή για την προστασία θυμάτων κακοποίησης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διασφαλιστεί η έννομη προστασία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 19/3/21 ζητούν από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρα, με επιστολή τους, οι κ. Ζέτα Δούκα (ηθοποιός – πρόεδρος της ΜΚΟ Ανάσα), Σοφία Μπεκατώρου (αθλήτρια – ολυμπιονίκης), Μαριλένα Παναγιωτοπούλου (δραματολόγος – μεταφράστρια) και ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας (ηθοποιός – πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΗ) και οι δικηγόροι κ. Κλειώ Παπαπαντολέων και κ. Γιώργος Γεραρής. Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσαν πληροφορίες και πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα η απάλειψη του όρου «χωρίς τη συναίνεση του παθόντος» καθώς και η μείωση του πλαισίου ποινής για τον ομαδικό βιασμό, στις επικείμενες αλλαγές που σχεδιάζονται.

«Εάν επαληθευτούν –σ.σ. οι πληροφορίες– θα σημάνουν διττή υποχώρηση όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα μας: αφενός, περαιτέρω αποδυνάμωση της προστασίας των θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων και, αφετέρου, σαφές μήνυμα ατιμωρησίας προς τους δράστες», επισημαίνεται στην επιστολή. Στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «παύει πλέον να θεωρείται απαραίτητο στοιχείο του βιασμού ο εξαναγκασμός και η βία αλλά αρκεί η έλλειψη συναίνεσης εκ μέρους του θύματος», συμπληρώνεται. Το στοιχείο της συναίνεσης μπορεί να αποδεικνύεται δύσκολα, ωστόσο είναι καθοριστικό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε τα θύματα έγκαιρα και με ασφάλεια να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. «Θα ήταν όμως πραγματικά ολέθριο, η θεσμική απάντηση της πολιτείας στο κίνημα #MeToo να είναι η κατάργηση αδικημάτων ως “δυσαπόδεικτων”. Θα δινόταν έτσι ένα σήμα αποτροπής από την καταγγελία και θα οξυνόταν το αίσθημα ντροπής και ενοχής του θύματος», τονίζεται στην επιστολή. Πάντως, από τη Ν.Δ. και το Παρατηρητήριο Fake News έχει εκδοθεί δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται: «Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν αφαιρείται ο όρος “χωρίς συναίνεση”, αλλά το πλαίσιο αυστηροποιείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή