Συνέδριο Γονιμότητας: Από το κύμα οργής στην ακύρωση

Συνέδριο Γονιμότητας: Από το κύμα οργής στην ακύρωση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε το επικείμενο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Ορια και Επιλογές, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με την προβολή τηλεοπτικού σποτ, που αποσκοπούσε στην προώθηση της εκδήλωσης. Σε αυτό παρουσιαζόταν η σύγχρονη γυναίκα, καθ’ όλα μορφωμένη και επιτυχημένη επαγγελματικά, να αγνοεί τα όρια της αναπαραγωγικής ηλικίας και να δυστυχεί επειδή δεν γνώριζε ότι όσο περνούν τα χρόνια είναι πιο δύσκολο να τεκνοποιήσει. «Πότε θα παντρευτείς;», «Πότε θα γίνεις μάνα;» και άλλες παρόμοιες φράσεις ακούγονταν στο ολιγόλεπτο βίντεο. Ωστόσο, την οργή χιλιάδων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η ίδια η δομή του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωναν μεν τέσσερις γνωστοί μαιευτήρες γυναικολόγοι –Κ. Ζηκόπουλος, Ν. Νικολέττος, Κ. Νταφόπουλος και Κ. Πάντος– συμμετείχε δε και πλήθος μη ιατρών. 

Ειδικότερα, είχαν δηλωθεί ότι μετείχαν εννέα εκπρόσωποι της Εκκλησίας –μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ο διοικητής του Αγίου Ορους, ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα–, πολιτικοί, υπουργοί και δήμαρχοι από πολλές πόλεις της Ελλάδας, και πρόσωπα γνωστά κυρίως από τηλεοπτική παρουσία τους, όπως ο Γιώργος Αγγελόπουλος, δίνοντας τελικά διαφορετικό ύφος στο συνέδριο. Επίσης, σύμφωνα με τους αντιδρώντες, στο κείμενο της πρόσκλησης συγχέονταν οι έννοιες της υπογονιμότητας με εκείνες της υπογεννητικότητας στη χώρα μας. «Η πολιτεία και οι φορείς της θα μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα προς όλους ότι η τεκνοποίηση είναι η χαρά της ζωής, η αντιρρόπηση της υπογεννητικότητας, η δημοσιονομική εξασφάλισης ενός κράτους προοπτικής, που δεν φθίνει αλλά ακμάζει […]», έλεγε. 
Μοχλός κριτικής

«Ολες εσείς οι τεμπέλες, που ξεχάσατε να κάνετε παιδιά γιατί κάνατε διδακτορικά και καριέρες, σίγουρα είναι γιατί δεν είχατε ενημερωθεί ότι υπάρχει κάτι που λέγεται εμμηνόπαυση», σχολίαζε σκωπτικά χρήστης στο fb, το οποίο αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο μοχλό κριτικής για πάνω από δύο 24ωρα. Η συμμετοχή επωνύμων άρχισε να φυλλορροεί αρχής γενομένης από την τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή, που είχε κληθεί να συμμετάσχει σε βίντεο προώθησης. «Πριν λίγο είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα ως κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης!». Εν συνεχεία ανακοινώθηκε η απόσυρση της αιγίδας της ΠτΔ, της υποστήριξης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ και πολλών άλλων φορέων, που εμπλέκονταν.

«Τα έχω βιώσει στο πετσί μου. Ηθελα να κάνω ένα σποτ που να καταδικάζει αυτές τις αντιλήψεις. Μακάρι κάποια γυναίκα να μην έχει βρεθεί στη θέση μου. Από τα 30-35 είναι πάρα πολλές οι ερωτήσεις. Από το οικογενειακό περιβάλλον, τον περίγυρό σου. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Φυσικά και πιστεύω στην αυτοδιάθεση», είπε μεταξύ άλλων η εμπνεύστρια του σποτ, δημοσιογράφος, Κία Παπαδοπούλου, σε πρωινή εκπομπή. «Νομίζω ότι αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δρ Κώστας Πάντος, επιστημονικός διευθυντής της ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών και ένας εκ των διοργανωτών του συνεδρίου, «θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της ενημέρωσης, να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες για να ξέρουν πού είναι τα όρια της φύσης όσον αφορά την αναπαραγωγή. Θέλαμε να ενημερώσουμε, ώστε μια γυναίκα να ξέρει τις επιλογές της. Ο ορισμός της εμμηνόπαυσης έρχεται μετά τα 40, κάτι που δεν το έχουν αντιληφθεί οι γυναίκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή