Έξυπνη πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Έξυπνη πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι εκατομμύρια συνταγές και δύο εκατομμύρια παραπεμπτικά, με τα οποία εξυπηρετούνται τρία εκατομμύρια ασθενείς υποβάλλονται κάθε μήνα μέσω του εθνικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του συστήματος, η διείσδυση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον κλάδο της υγείας φτάνει το 98% και τα οφέλη για τους ασφαλιστικούς φορείς, τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας είναι πολλά και εμφανή. Ενα νέο ερευνητικό έργο στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα της συνταγογραφίας ενσωματώνοντας εργαλεία υποστήριξης της ιατρικής απόφασης. Το ερευνητικό έργο PrescIT εστιάζει στον ιατρό και στην άσκηση του επαγγέλματός του, δηλαδή την περίθαλψη του ασθενούς. Με επίκεντρο την υγεία, η ομάδα του PrescIT σχεδιάζει και αναπτύσσει μια έξυπνη, προσωποποιημένη και διαλειτουργική πλατφόρμα για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων.

Οι βασικοί άξονες σχεδιασμού της πλατφόρμας είναι τρεις: Η ευφυΐα, καθώς συνδυάζει μεγάλο όγκο δεδομένων για τα φάρμακα και τις νόσους και κλινικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για την παροχή συμβουλών, ενώ ειδοποιεί τον γιατρό μόνο αν διαπιστώσει κάποιο λάθος ή παράλειψη στη συνταγή. Δεύτερον, η εξατομίκευση, καθώς αντλεί στοιχεία από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς, όπως αλλεργίες, ιστορικό, σωματομετρικά στοιχεία και άλλα, ώστε κάθε σύσταση να είναι προσωποποιημένη. Και τέλος η διαλειτουργικότητα, γιατί μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως προγράμματα νοσοκομείων, ιδιωτικών ιατρείων, ακόμα και το εθνικό σύστημα του e-prescription.gr.
Χρήστες της πλατφόρμας είναι πάροχοι υπηρεσιών υγείας σε όλες τις βαθμίδες, από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έως τα τριτοβάθμια πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τις ειδικές μονάδες, καθώς και το σύνολο των νοσηλευτικών φορέων και υπηρεσιών και των επαγγελματιών υγείας που κάνουν χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σε τρία χρόνια

Στόχος του έργου είναι η επιτάχυνση της ροής εργασιών του ιατρού, η αύξηση της παραγωγικότητάς του και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. «Συλλέγουμε και οργανώνουμε μεγάλο όγκο επιστημονικών δεδομένων για τα φάρμακα και τις νόσους. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης για να μοντελοποιήσουμε τη θεραπευτική προσέγγιση και να παρέχουμε υπηρεσίες υποστήριξης ιατρικής απόφασης. Σε περίπου ένα χρόνο, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιλοτικές δοκιμές της πλατφόρμας σε συνεργασία με τους κλινικούς μας εταίρους», εξηγεί ο δρ Ιωάννης Κομπατσιάρης, ερευνητής Α΄ Βαθμίδας, αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου. Για την υλοποίησή του συμπράττουν η εταιρεία πληροφορικής Ergobyte, τα Ινστιτούτα Πληροφορικής (ΙΠΤΗΛ) και Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το εργαστήριο Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική.

«Οραμά μας είναι η αξιοποίηση της πληροφορικής για την υποστήριξη της κλινικής πράξης. Συμβαδίζοντας με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ergobyte, το έργο έρχεται να προσδώσει επιπλέον καινοτόμες υπηρεσίες στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας. Με το PrescIT, δημιουργούμε ένα συνταγογραφικό εργαλείο που μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε ανάλογες προσπάθειες του εξωτερικού», διευκρινίζει ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης, τεχνικός υπεύθυνος του έργου και διευθύνων σύμβουλος της Ergobyte, που έχει αναλάβει επίσης τη διάθεση επιστημονικών δεδομένων και ιατρικών κανόνων σχετικά με τις ενδείξεις, αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις φαρμάκων μέσω του φαρμακευτικού οδηγού Galinos.gr, καθώς και την ενσωμάτωση του συστήματος PrescIT στα εμπορικά της προϊόντα. Το ΕΚΕΤΑ θα μετατρέψει τα δεδομένα σε γνώση χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία του στην ανάλυση και εξόρυξη ιατρικών δεδομένων και τις μηχανές συλλογισμού και κανόνων. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, έχοντας εμπειρία στην ανάπτυξη εργαλείων ηλεκτρονικής κλινικής διακυβέρνησης, συμβάλλει στον σχεδιασμό και στην ενσωμάτωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Πιστεύουμε ότι η επένδυση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας αποτελεί το καλύτερο μέσο για την επιτυχή αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τις μεγάλες προσδοκίες των πολιτών για καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, μείωση των κινδύνων για τους ασθενείς και βελτίωση της ασφάλειάς τους», σημειώνει ο δρ Χαράλαμπος Καρανίκας, επιστημονικός υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε ιατρικό επίπεδο, στο PrescIT συμμετέχουν το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και η ψυχιατρική κλινική Βέροιας «Θεραπευτήριο Ασκληπιός». Ρόλος τους είναι να περιγράψουν τις ανάγκες τους, να συνδιαμορφώσουν κατάλληλα τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης και να πραγματοποιήσουν δοκιμές στο σύστημα. «Ιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλευτές εμπλέκονται από την αρχή στον σχεδιασμό της πλατφόρμας. Από πλευράς μας, θα συμβάλουμε στο έργο με τη μακροχρόνια εμπειρία μας στην αντιμετώπιση περιστατικών κατάθλιψης, άνοιας και αγχώδους διαταραχής», τονίζει ο δρ Εμμανουήλ Δερές, ψυχίατρος, διευθύνων σύμβουλος του θεραπευτηρίου «Ασκληπιός».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή