Αύριο η επίδειξη μόδας του Dior στο Καλλιμάρμαρο

Αύριο η επίδειξη μόδας του Dior στο Καλλιμάρμαρο

Ο Dior συνεργάστηκε με Ελληνες δημιουργούς που ειδικεύονται σε τέχνες όπως η ύφανση, το κέντημα και το μετάξι, αλλά και τα κεραμικά και τα κοσμήματα.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ημέρα που ο γαλλικός οίκος υψηλής ραπτικής Dior θα παρουσιάσει στο Καλλιμάρμαρο ένα υπερθέαμα μόδας, αφιερωμένο στην Ελλάδα, πλησιάζει. Αύριο, 17 Ιουνίου, η συλλογή «Dior Cruise Collection» θα αναδείξει την ελληνική παραδοσιακή χειροτεχνία και τις αρχαιοελληνικές αισθητικές αξίες του φωτός (Phos) και της ομορφιάς (Kallos), ενώ το μήνυμά της θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από την τηλεόραση και τα social media σε όλο τον κόσμο.

Για αυτή την -γεμάτη συμβολισμούς- επίδειξη μόδας ο Dior συνεργάστηκε με Ελληνες δημιουργούς που ειδικεύονται σε τέχνες όπως η ύφανση, το κέντημα και το μετάξι, αλλά και τα κεραμικά και τα κοσμήματα, και προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από το Σουφλί, την Ηπειρο και το Αργος μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Δείτε επίσης: H Vogue Greece αποκλειστικά στο backstage του Dior Cruise 2022

Οι περίπου 400 διεθνείς καλεσμένοι, οι οποίοι θα φθάσουν στην Αθήνα από όλο τον πλανήτη για να παρακολουθήσουν ζωντανά το μεγάλο γεγονός, θα δουν την παραδοσιακή τεχνογνωσία (craftmanship) που μεταφέρθηκε από τη μια γενιά στην επόμενη και το μεγαλείο της ελληνικής χειροτεχνίας. Ελληνες φωτογράφοι, καλλιτέχνες, τεχνίτες, μουσικοί και τεχνικοί συνεργάστηκαν επίσης για το ντεφιλέ του οίκου.

Το ελληνικό στοιχείο επικρατεί και στην πρόσκληση, καθώς η επωνυμία Christian Dior και τα στοιχεία της συλλογής (Athens Cruise 2022) είναι γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες που μιμούνται το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο, μέσα σε ένα γαλανόλευκο πλαίσιο που παραπέμπει στην ελληνική σημαία. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, όπως οι κιόνες και τα κιονόκρανα. Το κείμενο αναφέρει «Ο οίκος Dior με χαρά σας προσκαλεί να ανακαλύψετε την Cruise 2022 collection, που θα αποκαλυφθεί online την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 20.00 (ώρα Παρισιού)». 

Δείτε εικόνες απο τις προετοιμασίες στο Καλλιμάρμαρο για την επίδειξη του Dior 

Ειδικά για τις φωτογραφίσεις στους αρχαιολογικούς χώρους θα συνεργαστούν δέκα φωτογράφοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που επιλέχθηκαν για την υψηλή αισθητική και τον επαγγελματισμό τους. Οταν σβήσουν τα φώτα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, οι Ελληνες επαγγελματίες θα έχουν γίνει γνωστοί σε ένα διεθνές κοινό που θα τους ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες.

Προς τιμήν των Ελλήνων δημιουργών, ο Dior προγραμματίζει τη ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης στο Καλλιμάρμαρο σε ανοιχτούς χώρους στο Σουφλί και στην Καλαμάτα, δύο μέρη που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης αλλά και σύνδεσης του οίκου μόδας με τις τοπικές πρώτες ύλες. Στην Αθήνα το ντεφιλέ θα μεταδοθεί στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και στον θερινό κινηματογράφο Cine Paris στην Πλάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προώθησης της κολεξιόν, ο οίκος πήρε άδεια φωτογράφησης της συλλογής στην Ακρόπολη. Ο Dior θα αναβιώσει τη θρυλική φωτογράφηση του 1951 που έγινε στον Ιερό Βράχο για λογαριασμό του γαλλικού περιοδικού Paris Match.

Αύριο η επίδειξη μόδας του Dior στο Καλλιμάρμαρο-1

Σύμφωνα με τον φάκελο που υποβλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση της εκδήλωσης στον χώρο «η επίδειξη μόδας και η φωτογράδηση στην Ακρόπολη είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, ως ένα γεγονός θεμελιώδους σημασίας για την Ευρώπη και τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή