Εμβόλια: Πράσινο φως για «προνόμια» – Οι τρεις όροι για την υποχρεωτικότητα

Εμβόλια: Πράσινο φως για «προνόμια» – Οι τρεις όροι για την υποχρεωτικότητα

Το πράσινο φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, και για την παροχή ενός πλέγματος διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους ανάβει η Επιτροπή Βιοηθικής

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι υγειονομικοί, αναμένεται να ανάψει σήμερα η Επιτροπή Βιοηθικής που θα εγχειρίσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εισήγησή της. Η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει εφόσον πρώτα εξαντληθεί κάθε περιθώριο οικειοθελούς εμβολιασμού των πολιτών, επιβάλλοντας για όλο το υπόλοιπο του καλοκαιριού μια «εκστρατεία πειθούς» προς το σύνολο του πληθυσμού.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει η επιτροπή πριν προχωρήσουμε από το ερχόμενο φθινόπωρο στην υποχρεωτικότητα είναι οι εξής:

α) να υπάρχουν πολλές γραμμές για τη δυνατότητα να κλείσει κάποιος το εμβόλιο και να υπάρχει δυνατότητα να κάνει οποιοσδήποτε όποιο εμβόλιο επιθυμεί,

β) να υπάρξουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε όλοι να μη χρειάζεται να απομακρυνθούν πολύ από το σπίτι τους για να κάνουν το εμβόλιο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολίτες σε χωριά που χρειάζεται να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα προς το εμβολιαστικό κέντρο, και

γ) να υπάρξει το επόμενο διάστημα, και σε κάθε περίπτωση πριν από την ενεργοποίηση της υποχρεωτικότητας, στοχευμένη ενημέρωση με καμπάνιες προς όλους αλλά και προς ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι νέοι ή οι υπερήλικες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Η καμπάνια κατά πληροφορίες συζητείται να εμπεριέχει και στατιστικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν το όφελος από τον εμβολιασμό.

Περίπτωση πάντως απολύσεων σε περίπτωση μη εμβολιασμού δεν πρόκειται να υπάρξει, παρά μόνο εσωτερική μετακίνηση εάν ο μη εμβολιασμένος είναι σε υπηρεσία πρώτης γραμμής, π.χ. ένας υγειονομικός που δουλεύει σε ΜΕΘ. Είναι δεδομένο όμως ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρχουν προνόμια για εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης.  

Οι καμπάνιες αναμένεται να βγουν στον «αέρα» από τον Ιούλιο και μετά, ώστε να «τρέξει» ένα γεμάτο δίμηνο έως τρίμηνο πριν ληφθούν οι όποιες τελικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αν πάντως για τους υγειονομικούς είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα υπάρξει υποχρεωτικότητα, υπό αίρεση είναι ακόμα τι θα ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς, δεδομένου πως θα έρχονται σε επαφή με μαθητές οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού. 

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα «προνόμια» θα απολαμβάνουν το επόμενο διάστημα οι πλήρως εμβολιασμένοι: θα μπορούν να επισκέπονται τα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και να εισέρχονται στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανοίγουν αρχές Ιουλίου με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε self test. Από την 1η Ιουλίου, άλλωστε, οι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να εξαιρεθούν και από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests.

Την ίδια στιγμή, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των υπαίθριων παιδότοπων, των λούνα παρκ και των υπηρεσιών ευεξίας, όπως θεραπευτικών λουτρών και μασάζ, από αύριο 19 Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν ξανά οι κινηματογράφοι δωδεκάμηνης λειτουργίας, με πληρότητα 50%, ηλεκτρονικό εισιτήριο και είσοδο μόνο για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν αρνητικό αυτοδιαγνωστικό τεστ. Επιπλέον από αύριο στα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότεροι πελάτες: από ένα άτομο ανά 25 τ.μ. που ισχύει σήμερα σε ένα άτομο ανά 16 τ.μ.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, σημειώνοντας ότι στην Αχαΐα, όπου ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει δηλώσει την πρόθεση να μη διαθέτουν τα μέλη του τα self tests, η διάθεση θα γίνεται μέσω των σούπερ μάρκετ. Επίσης έχει διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με self tests των φαρμακείων της περιοχής που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Προετοιμαζόμαστε δε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική, εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας «είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 519 νέα κρούσματα COVID-19 και 16 θανάτους ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 321 ασθενείς. Την τελευταία εβδομάδα έχουν μειωθεί κατά 40% τα ενεργά κρούσματα, κατά 37% οι νέες διαγνώσεις και κατά 37% οι θάνατοι ασθενών με COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή