Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και εκστρατεία πειθούς για β΄ δόση

Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και εκστρατεία πειθούς για β΄ δόση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη Βρετανία προκαλεί ανησυχία και φόβους για ένα τέταρτο κύμα, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Η ένταση αυτού του κύματος θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους» διευκρίνισε. «Μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις στη Βρετανία έδειξαν πως η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer από την παραλλαγή Δέλτα υπολογίζεται στο 86% και με το AstraZeneca περίπου στο 66%».

«Θέλουμε και τις δύο δόσεις, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές» υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου, καθώς η συμβολή της δεύτερης δόσης είναι θεμελιώδης για την απόκτηση ανοσίας. «Στις 20 από τις 28 χώρες της Ε.Ε., όπου έχει γίνει εμβολιασμός με AstraZeneca, υπάρχει σύσταση για δεύτερη δόση με το ίδιο σκεύασμα – ο κίνδυνος από τη δεύτερη δόση είναι ελαχιστότατος». Οσοι, βέβαια, είχαν περιστατικό θρόμβωσης μετά την πρώτη δόση, μπορούν να λάβουν άλλο σκεύασμα στη δεύτερη δόση. Η αποτελεσματικότητα της ανάμειξης δύο σκευασμάτων ακόμα μελετάται. Η δε αναγκαιότητα ή μη τρίτης δόσης είναι εξίσου υπό διερεύνηση, καθώς η προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις αποδεικνύεται ότι διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο. 

Σύμφωνα με τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους έχουν πραγματοποιηθεί 7.500.000 εμβολιασμοί, ενώ περισσότεροι από 4.550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 86% και το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69%. Το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 66%. Στον ιδιωτικό τομέα οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, οι νοσηλευτές σε ποσοστό 73% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 70%». 

Στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναφέρθηκε και η κ. Θεοδωρίδου. «Η προσπάθεια εμβολιασμού των υγειονομικών στηρίζεται στη στοχευμένη ενημέρωση, σε μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης των εργαζομένων και ως έσχατη λύση στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού». 

Ωστόσο, ενθαρρυντικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 406, εκ των οποίων κανένα στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16. Εξ αυτών, το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 277, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Αντίστοιχες είναι οι πληροφορίες που μας δίνει και η χημική ανάλυση των λυμάτων. Την περίοδο 14-18 Ιουνίου 2021 παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 5 από τις 10 (5/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξεταστεί η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη. «Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται […] κυκλοφορία του ιού, ωστόσο συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για τον σκοπό αυτόν τη δωρεάν διάθεση των self tests» προσέθεσε η ίδια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή