Μάσκες: Σε ποιες περιπτώσεις παραμένουν υποχρεωτικές

Μάσκες: Σε ποιες περιπτώσεις παραμένουν υποχρεωτικές

«Τις μάσκες δεν τις πετάμε, τις έχουμε πάντοτε μαζί με το πορτοφόλι και το κινητό μας στην τσάντα μας»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος μπήκε από σήμερα Πέμπτη στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με τους ειδικούς ωστόσο να επισημαίνουν τις περιπτώσεις που το εν λόγω μέτρο βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και να υπενθυμίζουν στους πολίτες να μην εφησυχάζουν. 

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

⇒ Διαβάστε επίσης: Μελέτη: Οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν καλά – Οι πλαστικές προσωπίδες καθόλου

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι ικανοποιητική, κάνουμε σχέδια για το καλοκαίρι αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τις μάσκες δεν τις πετάμε, τις έχουμε πάντοτε μαζί με το πορτοφόλι και το κινητό μας στην τσάντα μας», καθώς, όπως υπογράμμισε, «η μάσκα εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο μέσο προστασίας από τον ιό».

Η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι «μπούσουλα» για την αναγκαιότητα της μάσκας θα αποτελέσει «η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών». 

Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι «η καθημερινότητά μας αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο».

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου:

  • Αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew).
  • Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). 
  • Στην εστίαση ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας σε ένα τραπέζι σε 10 άτομα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο. 

Υπενθυμίζεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 που καταγράφηκαν χθες Τετάρτη ήταν 520 (225 σε Αττική, 41 σε Θεσσαλονίκη), εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας. Βάσει των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 582 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. «Ο δείκτης θετικότητας υπολογίζεται σε 1,3 και σε αυτό συνέβαλαν τα self tests και ο μαζικός εμβολιασμός».

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν σε 14, εκ των οποίων το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. «Οι διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα έχουν μειωθεί κατά 40%», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων υπολογίζεται στα 32 έτη. «Ερμηνεύεται από την κινητικότητα των νέων, τις διακοπές και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί», κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου. «Σε τουριστικές περιοχές η διάμεση ηλικία πέφτει στα 22, 23 ή 24 έτη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή