Επιστροφή ζαρκαδιών στη φύση

Επιστροφή ζαρκαδιών στη φύση

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα ελεύθερα βήματα στο φυσικό περιβάλλον πραγματοποίησαν δύο νεαρά ζαρκάδια, έπειτα από φροντίδα ενός έτους στο Κέντρο Επανένταξης Αγριων Ζώων του Αρκτούρου. Οπως σημειώνει, μάλιστα, η περιβαλλοντική οργάνωση, είναι η πρώτη φορά που κάποιος φορέας στην Ελλάδα πραγματοποιεί επανένταξη ζαρκαδιών στη φύση.

Το ένα ζαρκάδι, με το όνομα Θωμάς, ηλικίας μόλις μιας εβδομάδας, είχε βρεθεί με σπασμένο πόδι στο όρος Πάικο από δύο κυνηγούς που το μετέφεραν σε κτηνιατρείο της περιοχής, όπου του τοποθετήθηκε νάρθηκας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Αρκτούρο. Με την κατάλληλη φροντίδα ο σοβαρός τραυματισμός του αποκαταστάθηκε πλήρως και περπατάει πλέον χωρίς κανένα πρόβλημα. Το άλλο ζαρκαδάκι, η Μάτα, είχε βρεθεί σε ηλικία μόλις λίγων εβδομάδων χωρίς τη μητέρα του μέσα σε θάμνο, σε αγρόκτημα στο Κομπότι Αρτας.

Στην τελική προετοιμασία πριν από την απελευθέρωση, οι φροντιστές του Αρκτούρου αναισθητοποίησαν τα ζώα προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στον εξωτερικό χώρο. Εκεί ελήφθη δείγμα DNA, τους έγιναν οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός με το οποίο η Επιστημονική Ομάδα του Αρκτούρου παρακολουθεί το στίγμα τους ολόκληρο το 24ωρο. Λίγο πριν ξυπνήσουν, τα ζαρκάδια τοποθετήθηκαν σε κλουβιά μεταφοράς και οδηγήθηκαν στο σημείο της επανένταξης. Οταν άνοιξαν οι πόρτες, έκαναν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα και άμεσα απομακρύνθηκαν.

Στην επιχείρηση επανένταξης συμμετείχαν ενεργά και πέντε μαθητές Δημοτικού, στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Αρκτούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή