Το νέο πλαίσιο για μετακινήσεις στα νησιά

Το νέο πλαίσιο για μετακινήσεις στα νησιά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μετακινήσεις αφορά η νέα δέσμη μέτρων με διαφορετικό πλαίσιο για εμβολιασμένους και μη, με τους πρώτους να μετακινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία. Ειδικότερα, από τις 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις στα νησιά θα γίνονται για τους ενηλίκους με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών, αλλά όχι self test. Οι έφηβοι 12 έως 17 ετών θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ όλων των τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του self test, ενώ τα παιδιά έως δώδεκα ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα. Στόχος των νέων μέτρων είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων στα νησιά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ήδη η Μύκονος ανέβηκε βάσει συρροής κρουσμάτων στο επίπεδο τρία. Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται επίσης η διενέργεια self test πριν από την επάνοδο στην εργασία και την επαφή με πιο ηλικιωμένα άτομα. Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν διενεργώντας εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) όπως ήδη ισχύει. Με self test θα γίνονται οι μετακινήσεις μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, π.χ. με τη Λευκάδα. Οσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν ξανά οριζόντια περιοριστικά μέτρα που να αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. 

Προτεραιότητα

Η διαμόρφωση αναχώματος στην επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» μπαίνει ως προτεραιότητα στη διαμόρφωση πολιτικής για την πανδημία. «Ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα, καθώς τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 75% και οι θάνατοι κατά 50%», τόνισε χθες η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας τη σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, για να προσθέσει ότι «την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων που οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων όσο και στη μετάδοση της μετάλλαξης “Δέλτα”». Συγκεκριμένα, 761 ήταν χθες τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, 189 πολίτες νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι. «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει κατεβεί και προσδιορίζεται τώρα στα 27 χρόνια, καθώς το 60% των κρουσμάτων αφορούν ανθρώπους 18 έως 34 ετών». Επιπλέον, «σημειώνεται αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές». 

Επιδείνωση παρατηρείται και στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Ρωσία και στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη. «Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 27% οι διαγνώσεις και κατά 8% οι θάνατοι». Υπενθυμίζεται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει τον Αύγουστο σε όλο τον κόσμο, ενώ ανακοινώθηκαν 25 νέα κρούσματα της μετάλλαξης αυτής στη χώρα μας. «Είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό αλλά και 50%-60% περισσότερο από τη βρετανική μετάλλαξη», προσέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, «η πορεία της εν λόγω μετάλλαξης θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των εμβολιασμών και τη συμπεριφορά όλων μας». Η ίδια αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών, ενώ επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή εξετάζει την προοπτική έναρξης των εμβολιασμών σε εφήβους 15 έως 17 ετών και παιδιών από δώδεκα ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή