Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά: Προληπτική εκκένωση οικισμού – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά: Προληπτική εκκένωση οικισμού – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι αποφάσισαν οι αρχές, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεφαλονιά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι αποφάσισαν οι αρχές, λόγω της επικίνδυνης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεφαλονιά.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αργοστολίου χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας» ενώ για την εκκένωση του χωριού δήλωσε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Συγκεκριμένα, η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου για την εκκένωση της περιοχής αναφέρει τα εξής:

«Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις του άρθρου 58 και την παρ.1 του άρθρου 282, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 3013/02 «Περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ102, Α΄)

Την αριθ. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 B’ / 10-04-2003) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα: Έγκριση του από 7-4-03 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ. 3515/28-6-2013 3η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ 2934/06-05-2015 (ΑΔΑ:6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα: “Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών”.

Το Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Αργοστολίου όπως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί και ισχύει.

Την προφορική εισήγηση του Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Έργου κ. Ψαρρού Κωνσταντίνου για την ανάγκη υλοποίησης της Ο.Α.Π., στην περιοχή Καπανδρίτι

Αποφασίζουμε

την οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος»

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά: Προληπτική εκκένωση οικισμού – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης-1
Φωτ. inkefalonia.gr

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σύμφωνα με το inkefalonia.gr, υπάρχουν δύο μέτωπα -ένα στην Αγία Ειρήνη και ένα στο Καπανδρίτι- τα οποία λόγω των ισχυρών ανέμων είναι δύσκολο να περιοριστούν.

Κατά το ίδιο μέσο, η κατάσταση κρίνεται σοβαρότερη στο Καπανδρίτι, καθώς η φωτιά έχει πλησιάσει τον οικισμό.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κεφαλονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, οκτώ οχήματα, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Επιπλέον, επιχειρεί αερομεταφερόμενη ομ. πεζοπόρου τμήματος Δυτ. Ελλάδας, ενώ μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πάτρα και Κυλλήνη 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, inkefalonia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα – Ολόκληρο το ΦΕΚ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT