ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε διαβούλευση το νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής

Σε διαβούλευση το νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής

Σε δημόσια, ανοικτή διαβούλευση τέθηκε από χθες, στην πλατφόρμα paidi.gov.gr, το νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής παιδιών 0-4 ετών.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου καλούν τους πολίτες, φορείς, ερευνητικά ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΜΚΟ και οποιονδήποτε άλλο οργανισμό ή νομικό πρόσωπο να συμμετάσχουν στη διαβούλευση του νέου πλαισίου και να καταθέσουν τα σχόλιά τους.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να συζητηθεί σε δημόσια βάση ένα πλαίσιο προσχολικής αγωγής που έχει ως στόχο να εστιάσει στην κοινωνική, ψυχολογική, νοητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών ηλικίας 0-4 αλλά και στον εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών ή άλλων διαταραχών. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, στόχος του νέου πλαισίου είναι η εισαγωγή καινοτόμων παιδοκεντρικών μοντέλων, τα οποία ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας εποχής.

«Αποτελεί μια καίρια παρέμβαση, ρυθμιστικού χαρακτήρα, για το ημερήσιο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής των δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών σταθμών», επισημαίνει η υφυπουργός, για να συμπληρώσει πως είναι επίσης η πρώτη φορά που μπαίνουν στο επίκεντρο οι ανάγκες των παιδιών και όχι αποκλειστικά το κτιριολογικό και η στελέχωση των δομών. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει το πρόγραμμα των δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων προσχολικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 0-4 ετών να έχει ένα ενιαίο και ρυθμισμένο πλαίσιο ανάπτυξης δεξιοτήτων, με στόχο την ισότητα στην ευκαιρία για κάθε παιδί στη χώρα μας.

«Σε μια ανοικτή και δίκαιη κοινωνία, η προσχολική αγωγή θα προσφέρει σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να ξεκινούν τη ζωή τους από την ίδια βάση, χωρίς κανένα να μένει πίσω», επισημαίνει χαρακτηριστικά η υφυπουργός.