Κατ’ οίκον εμβολιασμός: Επιτάχυνση με ιδιώτες γιατρούς

Κατ’ οίκον εμβολιασμός: Επιτάχυνση με ιδιώτες γιατρούς

«Παρά το γεγονός ότι η αμοιβή που έχει ορισθεί είναι χαμηλή, καλούμε τους γιατρούς να στηρίξουν το σύστημα υγείας και τον ασθενή», λέει ο ΙΣΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτροπή προς τους ιδιώτες γιατρούς να συμβληθούν με το υπουργείο Υγείας για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς ατόμων που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα αλλά και για τους εμβολιασμούς στα ιδιωτικά ιατρεία απευθύνουν το υπουργείο Υγείας αλλά και ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, που καλούν τα μέλη τους να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας. Από προχθές το υπουργείο Υγείας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του πληροφορίες για το πώς οι ενδιαφερόμενοι γιατροί μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον, ενώ και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχουν αναρτηθεί τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Βασικό εμπόδιο για τη συμμετοχή των γιατρών φαίνεται να είναι σε αυτή τη φάση η χρονική συγκυρία, καθώς η πρόσκληση ενδιαφέροντος έρχεται σε μια περίοδο που οι περισσότεροι προγραμματίζουν τις θερινές διακοπές και κλείνουν τα ιατρεία τους. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν διευκρινίσεις για τη διαδικασία ταυτοποίησης των δικαιούχων του προγράμματος, αλλά και για τον σχεδιασμό χωροταξικής κατανομής, ώστε κάθε γιατρός να αναλάβει συγκεκριμένη περιοχή όπου θα διενεργεί εμβολιασμούς κατ’ οίκον.  

«Το αντιμετωπίζουμε πολύ ζεστά και θέλουμε οι γιατροί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η διαδικασία είναι απλή, δεν υπάρχει κάτι το πολύπλοκο στην προμήθεια των εμβολίων και στη διενέργεια των εμβολιασμών και θα βοηθήσει πολύ τους πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν», σημείωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Το κακό είναι ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε αρχές Ιουλίου, δηλαδή σε μια περίοδο που όλοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους και ασχολούνται με το πώς θα τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες για να κλείσουν τα ιατρεία τους και να φύγουν», επισημαίνει ο ίδιος, εκφράζοντας τον φόβο ότι είναι αρκετοί αυτοί που θα προτιμήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφότου επιστρέψουν από τις διακοπές τους.

Πιστοποίηση

«Εκτιμώ ότι στο πρόγραμμα θα σπεύσουν να συμμετάσχουν οι γιατροί των πολυϊατρείων και ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Σε μικρότερες περιοχές υπάρχει ενδιαφέρον από τα ατομικά ιατρεία, αλλά όχι τόσο μεγάλο», επισημαίνει στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου. Σύμφωνα με την ίδια, οι γιατροί ζητούν να υπάρχει ένα σύστημα πιστοποίησης των δικαιούχων, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των εμβολιασμών κατ’ οίκον. Οπως σημειώνει, «για τα άτομα με αναπηρία κάτω των 65 ετών υπάρχει ένα μητρώο των ΚΕΠΑ. Ωστόσο, για τις μεγαλύτερες ηλικίες θα πρέπει να υπάρχει ταυτοποίηση για το ποιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω προβλημάτων υγείας, προκειμένου να μην γίνεται κατάχρηση του προγράμματος, να μην χρεώνεται το Δημόσιο και να μην βρεθούν υπόλογοι οι γιατροί σε περίπτωση που κάποιος εμβολιαστεί στο σπίτι του ενώ μπορούσε να μετακινηθεί σε εμβολιαστικό κέντρο». Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή του γιατρού για κάθε εμβολιασμό κατ’ οίκον είναι 20 ευρώ και καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Για χαμηλή αμοιβή για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που ωστόσο απευθύνει έκκληση στους γιατρούς-μέλη του «να συμβάλλουν στον εμβολιασμό των πολιτών, υπηρετώντας τον εθνικό σκοπό». 

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «παρά το γεγονός ότι η αμοιβή που έχει ορισθεί από την πολιτεία είναι χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στην ιατρική πράξη, ωστόσο στην έκτακτη αυτή ανάγκη καλούμε τους γιατρούς να στηρίξουν για άλλη μια φορά το σύστημα υγείας και τον ασθενή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή