Μεταναστευτικό: Ο σχεδιασμός για τις δομές στα νησιά του Αιγαίου

Μεταναστευτικό: Ο σχεδιασμός για τις δομές στα νησιά του Αιγαίου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του σχεδιασμού του για τη νέα δομή υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου υπεραμύνθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.  

Ο υπουργός ανέφερε ότι η δομή στη Χίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει 580 άτομα, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο) δυναμικότητας 570 ατόμων, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Απαντώντας στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας τόνισε χαρακτηριστικά «ό,τι ζήτησε η Χίος έγινε». 

Ο κ. Γιώργος Καμίνης επισκέφθηκε τη Χίο –όπως σημείωσε στην ομιλία του– όπου και διαπίστωσε την ομοθυμία των κατοίκων ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης όσον αφορά στο θέμα της ΒΙΑΛ (του υφιστάμενου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο) και της δημιουργίας της νέας δομής. «Συναντήθηκα με εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων των Βροντάδων, της Συκιάδας, της Λαγκάδας, των Καρδαμύλων. Ολοι είναι σύσσωμοι κατά της δημιουργίας της δομής. Την επόμενη μέρα επισκέφθηκα τον μητροπολίτη. Και αυτός το ίδιο. Σας ομολογώ πρώτη φορά μου συμβαίνει να δω τέτοια ομοφωνία, από τον μητροπολίτη μέχρι ακόμα και την Αριστερά» τόνισε.

Ο βουλευτής ζήτησε χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της νέας δομής σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι του χωριού Χαλκειός (όπου βρίσκεται η δομή της ΒΙΑΛ) έχουν λάβει αποζημιώσεις μόνο για το 2018. Επίσης ζήτησε από τον υπουργό να εξηγήσει γιατί ενώ από τη μία σχεδιάζει μία δομή περιορισμένης δυναμικότητας, από την άλλη προκηρύσσει διαγωνισμό για τη σίτιση 3.000 ατόμων με τη δυνατότητα αύξησης των προσφερόμενων μερίδων κατά 100%.

Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε ότι «την ημέρα των εκλογών του 2019 στη Χίο υπήρχαν στη ΒΙΑΛ 1.978 άτομα. Σήμερα είναι 378». Σημείωσε ωστόσο ότι η ΒΙΑΛ θα κλείσει «αμέσως μόλις ανοίξει νέα δομή, γιατί είναι ξεκάθαρο –το λέει και το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο– ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει δομή υποδοχής, γιατί αυτό θα δημιουργούσε τα φαινόμενα που βιώσαμε το 2015».

Οσον αφορά στον διαγωνισμό για τη σίτιση δήλωσε ότι πρόκειται για μια ενέργεια προληπτική στην περίπτωση που αυξηθούν οι ροές. «Φυσικά και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μια πρόβλεψη αν συμβεί ένα έκτακτο γεγονός το 2023, το 2024, το 2025, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σίτισης». Στο ίδιο πλαίσιο η δυναμικότητα της νέας δομής πρέπει να είναι μεγαλύτερη, σύμφωνα με τον υπουργό. «Θυμάστε τι έγινε το 2015, όταν η δομή στο Μερσινίδι δεν έφτανε; Γέμισε η πλατεία, γέμισε η Σούδα, γέμισε όλο το νησί. Αυτό θέλετε να ξαναζήσουμε; Τότε καταστράφηκε ο τουρισμός, τότε εγκαταλείφθηκε το νησί, όχι σήμερα που υπάρχει απόλυτη τάξη. Αυτές οι δομές είναι μέρος μιας στρατηγικής».  

Αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων τόνισε ότι στον Δήμο Χίου έχουν καταβληθεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 774.000 ευρώ για την αποζημίωση των κατοίκων. «Από το κράτος έχουν μεταφερθεί τα λεφτά στην τοπική αυτοδιοίκηση» κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή