ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΘΕΑ: στη σκιά της πανδημίας

ΚΕΘΕΑ: στη σκιά της πανδημίας

Την αποτίμηση μιας δύσκολης χρονιάς, του 2020, που επλήγη αιφνίδια από την εξάπλωση της πανδημίας, παρουσίασε προ ημερών το ΚΕΘΕΑ. Τα περιοριστικά μέτρα, η ανασφάλεια για το μέλλον, η αγωνία για την υγεία των οικείων μας, η απώλεια εισοδήματος και ο εγκλεισμός επιδείνωσαν το φαινόμενο των εξαρτήσεων. Παράλληλα, υπήρξαν αρκετές πρακτικές δυσκολίες στην υλοποίηση των θεραπευτικών προγραμμάτων, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και του κινδύνου της επιμόλυνσης, οι οποίες ωστόσο ξεπεράστηκαν συν τω χρόνω.

Το καλοκαίρι του 2020 το ΚΕΘΕΑ διενήργησε έρευνα σε δείγμα 206 ατόμων που είναι εξαρτημένα από ναρκωτικά και ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Ως σοβαρότερα προβλήματα εν μέσω καραντίνας ανέδειξαν θέματα σχετικά με τη χρήση ουσιών, όπως η διαθεσιμότητα (27,2%), η εύρεση τροφής (24,1%), οι δυσκολίες μετακίνησης (17,3%), η στέγαση (12,3%), η πρόσβαση σε πόσιμο νερό (8%), η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (8%). Το επίπεδο ενημέρωσής τους σχετικά με τα μέτρα πρόληψης εμφανίζεται υψηλό, κάτι που οφείλεται και στη συστηματική πληροφόρηση που προσφέρει η μονάδα Street Work του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις.  

ΚΕΘΕΑ: στη σκιά της πανδημίας-1Σε πείσμα των δυσκολιών, το 2020 το ΚΕΘΕΑ εγκαινίασε νέες μονάδες και προγράμματα. Συγκεκριμένα, έξι πολυδύναμα κέντρα για όλες τις εξαρτήσεις (Αγιος Νικόλαος Κρήτης, Αρτα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Ναύπλιο και Χανιά), τέσσερις κινητές μονάδες (Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Κοζάνη, Ναύπλιο), μία μονάδα διπλής διάγνωσης στο Ηράκλειο και πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ταυτόχρονα, το 2020 το ΚΕΘΕΑ από κοινού με τον ΟΚΑΝΑ και τον Δήμο Αθηναίων άνοιξαν τον πρώτο ξενώνα για εξαρτημένα από ουσίες άτομα στο κέντρο της πόλης, ενώ με τους ίδιους εταίρους, συν την Περιφέρεια Αττικής, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα «Δίκτυο Αμεσης Παρέμβασης» για χρήστες στον δρόμο. Στο μεταξύ, τίθενται σταδιακά σε λειτουργία το τρέχον έτος πέντε νέες κινητές μονάδες, πέντε πολυδύναμα κέντρα, τρία προγράμματα κοινωνικής ένταξης, δύο μονάδες διπλής διάγνωσης, δύο κέντρα άμεσης πρόσβασης με κινητή μονάδα για ενεργούς χρήστες ουσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξειδικευμένη μονάδα για αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη, όπως και μονάδα έγκαιρης παρέμβασης και φιλοξενίας στον Βόλο. 

Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ διατήρησαν τη σύνδεσή τους με την κοινωνία παρά τα εμπόδια που υπήρξαν το 2020. Ενδεικτικά, το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη στάθηκε στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας και των ωφελουμένων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Θεσσαλονίκης, στους οποίους πρόσφερε 1.000 και 800 συσκευασίες από το αγρόκτημά του. Το Πάσχα τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση συνέβαλαν στη διανομή 300 γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Μέλη του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη έβαψαν και καλλώπισαν την είσοδο των επειγόντων περιστατικών του γενικού νοσοκομείου Χανίων «Ο Αγιος Γεώργιος», ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το προσωπικό, που τους έχει πολλάκις περιθάλψει και φροντίσει. Επισημαίνεται ότι στο έργο του ΚΕΘΕΑ το 2020 συνέβαλαν 426 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, 183 εθελοντές και 14 σύλλογοι οικογενειών και φίλων των προγραμμάτων. Το συνολικό κόστος για μισθοδοσία, λειτουργικά και πάγια έξοδα το 2020 ανήλθε σε 15.057.399 ευρώ και τα έσοδα, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοχρηματοδότησης, σε 20.581.958 ευρώ.